Špajza 15. siječnja 2018.

U 2018. godini kuhamo brzo i jednostavno, ali zdravo i fino

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U 2018. godinu uđite s pripremljenim zdravijim jelovnikom koji će vam donijeti raskošna, ali jednostavna i brza jela.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako maksimalno uživati u pripremljenoj hrani, a istovremeno se osjećati dobro.

Kupujte pametno

Dobra organizacija pola je posla, pa prije odlaska u kupovinu namirnica obavezno napravite popis. Također, znanstveno je dokazano da odlazak u trgovinu praznog želuca rezultira velikim brojem nepotrebnih stvari u košarici, pa i tu stavku svakako uzmite u obzir. Kupujte pametno, samo namirnice koje se nalaze na popisu, a ako je moguće, trgovinu zamijenite tržnicom.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Pripremajte hranu unaprijed

Znate li da ćete sutra za ručak definitivno jesti, primjerice, grah ili slanutak, namočite ih i skuhajte dan prije. Olakšat ćete si posao i zasigurno nećete odustati od pripreme samo zato što vam se u trenutku više neće dati.

Unaprijed možete nasjeckati i povrće, spremiti ga u plastične posudice i spremiti u hladnjak. Kada ste raspoloženi za kuhanje, izvadite ih van, iskoristite količinu koja vam je potrebna, a ostatak sačuvajte za neki drugi dan. 

 

tjedni meni 1.jpg Možda vas zanima... Sočna hrana za tjedan dana None

 

Žitarice je također pametno skuhati unaprijed jer ćete tako moći koristiti željene količine za različite situacije. Dio možete ponijeti na posao, pomiješati s tunom i povrćem pa uživati u zdravom i jednostavnom obroku. Drugi dio pak začinite omiljenim umakom i sezonskom salatom i uživajte u raskošnom ručku.

 

Možda vas zanima... Otkrijte sve mogućnosti upotrebe prosa u kulinarstvu Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Više žitarica i mahunarki

Proso, crvena i zelena leća, kus kus, ječam, heljda, a tu je i nezaobilazni slanutak od kojeg se pripremaju nevjerojatno dobra jela. Napravite pokus pa se samo na tjedan dana odmaknite od klasične tjestenine, krumpira i riže. Zamijenite ih crvenom lećom, prosom ili heljdom, kombinirajte s povrćem po želji i uživajte u nekim posve novim okusima i teksturama.
 

Možda vas zanima... Lagana i fina: Povrtna juha od leće i špinata Recepti Možda vas zanima... Skuhajte žitarice čak dvostruko brže - evo kako! Špajza


Od ječma pripremite lažni rižoto, heljdu spojite sa zemljanim okusima gljiva, a slanutak pretvorite u finu juhu ili falafel. 

 

Falafel Možda vas zanima... Najdraža kombinacija: Domaće lepinjice s falafelom Recepti Možda vas zanima... Orzotto - kako je ječam postao nova riža Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Prženje zamijenite pečenjem

Pohana piletina iz pećnice zbilja može biti ukusnija od one iz dubokog ulja, provjerili smo. Umjesto da pržite, meso, popečke i krumpir ispecite u pećnici. Uz minimalan dodatak masnoća dobit ćete još bolje rezultate koji će vas vrlo vjerojatno natjerati da se zauvijek oprostite od vrućeg ulja. 

 

Polpete Možda vas zanima... Najbolji recepti za savršene polpete Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Povrće čini čuda

Osim što je zdravo, povrće može biti odlična zamjena za meso. Veći šampinjoni tako mogu postati sjajni vege odresci koje možete poslužiti uz rižu ili jednostavno pirjano povrće.

Različiti popečci također će biti odličan ručak i zamjena za mesno, a želite li ipak nešto češće uživati u mesnim delicijama, svakako ih uparite s finim povrtnim prilozima poput sezonskog povrća na pari, tjesteninom s povrćem ili pak jednom od prije spomenutih žitarica. 
 

Možda vas zanima... Još finiji tanjuri: Pesto, tu ti je mjesto! Špajza Možda vas zanima... Gljive napunjene pršutom i sirom Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.