29. listopada 2015.

Brza večera: 10 jela za koje vam treba samo pola sata

caprese
Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sve one koji nemaju puno vremena za kuhanje, a žele pojesti nešto konkretno za večeru, nudimo deset prijedloga za ekstra brze večere što u slanoj, a što u slatkoj varijanti.

Tri jela s instant - žitaricama

Kod kuće uvijek možete imati bulgur, kus-kus i instant-palentu i već imate tri varijante za pripremu super-brzog ugljikohidratnog priloga koji se može pretvoriti u cjelovitu večeru. Za pripremu bulgura i kus kusa gotovo i nije potrebno kuhanje. Dovoljno je žitarice kratko isprati u cjedilu i preliti kipućom vodom, pustiti da kratko odstoji poklopljeno, posoliti, dodati malo maslinovog ulja i prilog je spreman u 3-5 minuta. Ako vam ostane višak kuhanih žitarica, slobodno ih pohranite u hladnjak i za večeru ili ručak na poslu napravite hranjivu salatu u koju možete dodati razno povrće koje imate u hladnjaku. Jedna takva tipična salata je libanonsko tradicionalno jelo tabbouleh

Brojne su varijacije hranjivih salata u kojoj bulgur igra glavnu ulogu. Primjerice, salata s bulgurom u kojoj imamo svježe povrće poput rajčice, paprike i krastavca, a predlažemo da ju obogatite feta sirom i sjeckanom rukolom za još više izdašnosti. U zimskim mjesecima umjesto svježeg povrća možemo koristiti i kuhano poput graška, gljiva ili bundeve.

Kad je brzina pripreme u pitanju, instant-palenta tu prednjači. Jedno od najbržih, a laganih i hranjivih večera je kuhana palenta s jogurtom. Ovo drevno jelo možemo i modernizirati – posuti sjemenkama po želji ili pak dodati chia sjemenke tijekom kuhanja palente.

Treće jelo u kategoriji instant žitarica je slatki kus-kus, a jedna osobito slasna varijanta je ona s bobičastim voćem, mljevenim bademom i sladom po želji poput meda, javorova ili agavina sirupa.

tjestenina | Author: Stockfood Stockfood

Jedna salata, a dva lica

Talijanski specijalitet salata caprese izvrstan je lagani samostalni obrok. Klasična salata s otoka Caprija priprema se od svježih sočnih rajčica, kriški mozzarelle i svježih listova bosiljka s malo soli, balzamičkog octa i maslinova ulja. No, predlažemo i da eksperimentirate sa sastojicima salate caprese pa ju primjerice "ojačate" dodatkom kuhane tjestenine. Caprese salata

Slatke večere iz djetinjstva

Od slatkih večera nameću se dva jela pomalo zaboravljena no brza i ukusna. Klasičan griz na mlijeku topla je varijanta brze večere koju predlažemo u kombinaciji s voćnim preljevima dobivenim kuhanjem voća. A druga je carski drobljenac odnosno kaiserschmarren kojeg smo navikli jesti u skijalištima koji također valja spariti s voćnim preljevom.

Bogati sendviči i canapei

Sendvič može biti puno više od običnog komada salame i sira između dvije kriške kruha. Razmišljajte na način da svaki sendvič sadrži tri komponente. Glavnu komponentu, umak i salatu. Glavna komponenta može biti primjerice komad pečenog mesa na naglo, tuna, grilano povrće poput patlidžana, tikvica, kuhano ili pečeno jaje ili pak pirjane gljive s lukom. Umak ili namaz može biti u raznim oblicima, primjerice namaz od kuhanih mahunarki poput slanutka ili graška, svježi sir pomiješan sa začinskim biljem i lukom ili češnjakom, pesto od bosiljka, sušenih rajčica ili domaći pesto od rukole. I naravno salata, sve od zelene salate, ribanog kupusa, rukole, matovilca, klica ili pak kiselih krastavaca.

Peperonata sendvič

Sendvič s jajem

Bogati sendvič s paštetom od tune

Zdravi umak za sendviče

Sir i vrhnje uz prepečeni beskvasni kruh

Klasik, no opet hranjiv i brz obrok, sir i vrhnje koje po mogućnosti začinimo češnjakom, lukom, bosiljkom i sjemenkama poput suncokreta, lana, bundevinih sjemenki i poslužimo uz prepečeni beskvasni kruh.

Domaći kruh za lijenčine

Tjestenina s pestom

Dok se tjestenina kuha, umak napravite u blenderu bez trošenja vremena na sjeckanje i dugotrajno pirjanje. Osim bosiljka, dobar pesto možemo dobiti i od rukole tako da u blender stavimo dvije šalice rukole, češnjak, maslinovo ulje, indijske oraščiće, parmezan ili drugi ribani sir po želji, malo limunova soka i miksamo do homogene smjese.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.