Kolumne 30. siječnja 2018.

Sve hrvatske pivovare 33: Houblon, Zagreb

foto: Houblon pivovara
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjajan dizajn i zagonetno ime samo su neki od razloga velike popularnosti zagrebačkog crafta smještenog u Trnovčici...

Ime pivovare: Houblon
Sjedište: Florićeva 17, 10040 Zagreb
Mjesto kuhanja: Trnovčica 8
Vrsta: nešto ful malo, al ne baš skroz malo
Vlasnik: Tin Bobovčan i Domagoj Marunica
Godina osnutka: 2016
Broj zaposlenih: 2
Godišnja proizvodnja u litrama: Cca 30-40,000 litara, odnosno 300-400 HL
Brewmaster: Tin Bobovčan
Nit vodilja/slogan: Malo pivo, velika strast
Ambalaža: boce 0,33L
Gdje se može kupiti/popiti: link
Facebook:

 | Author: Houblon pivovara foto: Houblon pivovara

Brandovi:
Houblon Blonde Ale
Vrsta: Blonde Ale
Alc. Vol.: 6,0


Houblon Pale Ale
Vrsta: Pale Ale
Alc. Vol.: 6,3

Houblon Amarillo IPA (uskoro...)
Vrsta: Indian Pale Ale - single hop
Alc. Vol.: 6,5

 | Author: Houblon pivovara foto: Houblon pivovara

Mala povijest pivovare – što bismo sve trebali znati

S kuhanjem smo počeli 2012. godine, nakon putovanja po srednjoj Europi i posjeti pivovari Schwarzer Rabe u četvrti Ottakring u Beču. To je bio baš odmak od svega što smo dotad probali. Oduševljenje smo prenijeli na našeg dugogodišnjeg prijatelja iz osnovne škole, spremno smo se uhvatili čitanja raznih foruma, online časopisa, slušanja raznih podcastova, apsolutno svega što ima veze s proizvodnjom piva, i pogotovo s terminom "craft".

Jedan od oslonaca u našem obrazovanju bio je kultni portal pivarstvo.info na kojem smo stjecali osnovna znanja, ali koja smo brzo premašili. Htjeli smo više, htjeli smo bolje i kvalitetnije profi odgovore, i tražili smo ih na stranim forumima poput Probrewera, Brewersfrienda i sl. Nakon par godina borbe s birokracijom, konačno smo se odlučili za skok u nepoznato. Za prvo pivo odabrali smo blond ale, nešto što će svi moći popiti i reći da je objektivno dobro, a da u isto vrijeme barem 70% ljudi kaže da je to blizu njihovog đira.

Nadamo se da će se ova filozofija svidjeti široj publici koja će nam uz brdo opaski i reviewova dati pravi smjer i konačno kazati je li to kako mi poimamo pivo ispravno, ili treba mijenjati filozofiju.

Prvo piva prodano je u 7. mjesecu 2016. godine, dosta smo još mali i mladi, tako da ti ne mogu reći ništa ozbiljnije o cijelom projektu, osim da je pozitiva. Tin i ja svaki dan delamo nešto oko pivovare, još je to sve poluamaterizam i borimo se. Trčimo i hopsamo po gradu, ulazimo u lokale i pokušavamo napraviti posao. Lagano rastemo svaki mjesec i već se spremamo zapošljavati jer ne stignemo sami sve odraditi, pogotovo jednostavnije poslove poput slaganja boce, etiketiranja i sl.

 | Author: Houblon pivovara foto: Houblon pivovara

Zanimljivosti:

Cijela priča je meni zanimljiva (smijeh). Obojica studiramo pravo, Tin je odličan kuhar, a ja iako imam restoran, ne prakticiram baš kuhanje. Prostor u kojem radimo je bivši restoran - Konoba Cesarica i imamo najljepši prostor za odmor poslije napornog kuhanja. Prva smo i jedina pivovara u Dubravi! Trenutno smo u fazi kad radimo na popularizaciji brenda u Dubravi, sponzoriramo neke kvizove, svirke i slično, koliko nam budžet dopušta.

Trenutno proizvodimo Blonde Ale koji je već dosta vremena prva violina pivovare te ima svoju publiku. Novost kod Blondea je to što smo počeli s punjenjem u bačve, iako dosta eksperimentalno i rezervirano. Trenutno ga na pipi imamo u Restoranu Marun u Zagreb Toweru koji će nam inače biti poligon za lansiranje novih pivica. Osim Blonde alea, stabilno se proizvodi i Pale ale, doduše u bitno manjem obujmu, treba mu malo vremena da zaživi i odjekne kako treba. Prava novost je da je trenutno u fermentoru Amarillo IPA, jedna aromatična single hop verzija za hop headove, no ne usudimo se prognozirati kada ćemo izaći s njom van, idemo oprezno s njom.

Velika stvar za pivovaru ove godine bio je izlazak na tržište cijele hrvatske kroz Kaufland. Njihova logistika i pokrivenost tržišta cijele države od vitalnog je značaja za jedan mali projekt poput naše pivovare, i moramo priznati, mislimo da je to bio pun pogodak i sretni smo kao bebe. Nama samima je teško povezati cijelu RH, tako da nam je pomoć jednog velikog maloprodajnog lanca zbilja zaokružila vrhunsku priču.

S obzirom na to da je pivovara koliko toliko uhodana, malo ćemo pogurati izbacivanje novih vrsta, tako da će se imati o čemu pisati i čitati!

Osoba za kontakt: Domagoj Marunica
Kontakt mail/telefon: 099/837-5089, domagoj@houblon.hr
 

 | Author: Houblon pivovara foto: Houblon pivovara

Ako ste slučajno propustili neku od 32 dosadašnje pričae o domaćim pivovarama - pročitajte ih na sljedećim linkovima:

1. Bošnjak, Sičice
2. Daruvar
3. Varionica
4. Zagrebačka
5. Carlsberg Croatia
6. Vunetovo, Hvar
7. Bura Brew, Poreč
8. Pulfer, Zagreb
9. Zmajska pivovara, Zagreb
10. Varoška pivovara, Zadar
11. Medvedgrad, Zagreb 
12. Heineken Hrvatska, Karlovac
13. Križevačka pivovara
1
4. LAB Split
15. Bujska pivovara
16. The Garden, Zagreb
17. Međimurski Lepi Dečki, Čakovec
18. Brlog zadružna pivovara, Zadar
19. Nova Runda
20. Mlinarica, Zagreb
21. Dvije krigle, Županja
22. Razum, samoborska pivovara
23. Pivovara Ličanka
24: Pivionica, Zagreb
25. Šibenska pivovara, Tromilja
26. Pitomačka pivovara
27. Zeppelin, Bjelovar
28. Kaltenberg Adria, Kukuljanovo
29. DBC - Dubrovačka pivovara
30. Pivovara 022, Šibenik 
31. Grif, Zagreb
32. Istarska pivovara

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.