Prosinac je mjesec kada se najviše volimo razmaziti slasnim delicijama bez da brinemo o kalorijama. Kolači i purica ili kakvo dobro pečenje neizostavan su dio blagdanskog stola. Osim tih, poznatih i omiljenih jela, donosimo vam cijeli niz delicija u kojima i sami volimo uživati u ovo doba godine.
Sezona je jabuka, cikle, brokula i cvjetače, kupusa, mrkve, slatko kiselih agruma, gljiva. Uživati možemo i u krumpiru te svježem lisnatom povrću poput špinata ili blitve. Osim toga, još uvijek traje sezona bundeve i batata, a tu su i super zdravi kelj i poriluk.
Od cijelog niza jela s jabukama, izvukli smo naše omiljene recepte kojima se uvijek rado vraćamo. Svevremenski cheesecake, slatke fritule ili čitav kolač s bademima i sirom. Teško je odabrati u čemu bismo prije voljeli uživati!
Cheesecake od jabuka
Brze fritule s jabukama
Kocke od prhkog tijesta sa sirom, bademima i jabukama
Kisela jela od kupusa najslasniji su način da zagrijete tijelo i dušu. Pripremite jednostavan dinstani kupus s kobasicama, varivo od kupusa i graha ili pak uživajte u slasnoj piti kakvu još niste isprobali.
Klasik koji volimo: Kiseli kupus s grahom
Savijača od kiselog kupusa za prste polizati
Ma je li to moguće: Škrta sarma bez kiselog kupusa
Brokula i cvjetača možda ne ulaze na top listu najdražih jela ikad, ali se od njih svakako mogu pripremiti neviđena gastronomska čuda u kojima će uživati sva vaša osjetila. Jednako dobro se slažu u jednostavnim jelima poput krem juha, ali i egzotičnim slatko slanim kombinacijama sa sezamom, đumbirom ili pak medom. Cvjetaču ubacite u aromatičan sezonski kremasti namaz od kopra pa u ovim zdravim plodovima uživajte za doručak, ručak i večeru.
Kremasti namaz od cvjetače, kopra i mente
Egzotična svakodnevnica: Slatko slana piletina s brokulom
Prija svakom jelu: Pripremite sjajan pire od cvjetače
Najbolja juha od brokule
Osim što je prepun vitamina i željeza, špinat ima poseban okus koji divno nadopunjuje pite od sira i punjenja različitih mesnih delicija, a najviše ga ipak volimo onako po domaće, na mlijeku.
Mama, što ima za večeru? Špinat na mlijeku...
Pileća prsa punjena špinatom
Burek od špinata
Savršen spoj - tjestenina punjena gljivama, pancetom i špinatom
Limuni, naranče, mandarine, grejp... Osim što ih volimo u čaju, domaćim sokovima i omiljenom zimskom kuhanom vinu, koricu i sok agruma obožavamo ubaciti u tijesta i kreme za blagdanske keksiće, kolače i pite. Nikako ne smijemo zaboraviti lemon curd pie, a niti domaće džemove od ovih zdravih loptica. Purica ili patka s narančom oduševljavaju okusima dok piletina s limunom daje neku novu dimenziju jednostavnom odabiru mesa.
Krema bolja od marmelade: Lemon curd
Aromatično pečeno pile s medom i narančom
Neodoljivi Stollen prema receptu Jamieja Olivera
Djeca će vas obožavati: Tjestenina s limunom i pohana piletina
Dobar tek i dobar vam prosinac!