Špajza 578 prikaza 24. prosinca 2017.

Ljubav naša stara: Što je Badnjak bez bakalara?

Gusta juha s bakalarom i curryjem
Ni Badnjak nije Badnjak bez bakalara.

Sirotinjsku ribu kraljevskog okusa Vikinzi su žvakali tijekom dugih plovidbi u ranom srednjem vijeku, no kod nas se ova zahtjevna riba najčešće priprema na dva načina – na bijelo i crveno. Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti.

 

Smotuljci od bakalara Možda vas zanima... Smotuljci od bakalara Recepti

 

Možda vas zanima... Zapečeni bakalar na portugalski Recepti

 

U našim krajevima bakalar obično ga povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalara posebno se njeguje u Dalmaciji. Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno. Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama kušača, a najčešće se priprema „na bijelo“, „na crveno“, kao složenac ili pašteta.

Prijedlozi za tradicionalnu ili nešto maštovitiju pripremu bakalara:

Bakalar s narančom

Okruglice od bakalara i krumpira

Bakalar s lukom i rajčicama

Namaz od bakalara

Bakalar na brodet

Ravoiol punjen bakalarom na kremi od cikle

Brujet od bakalara

Bakalar na bijelo

Božićni bakalar

Sarma od fileta bakalara

Zapečeni bakalar

Souffle od bakalara i kozjeg sira

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.