Sirotinjsku ribu kraljevskog okusa Vikinzi su žvakali tijekom dugih plovidbi u ranom srednjem vijeku, no kod nas se ova zahtjevna riba najčešće priprema na dva načina – na bijelo i crveno. Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti.
U našim krajevima bakalar obično ga povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalara posebno se njeguje u Dalmaciji. Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno. Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama kušača, a najčešće se priprema „na bijelo“, „na crveno“, kao složenac ili pašteta.
Prijedlozi za tradicionalnu ili nešto maštovitiju pripremu bakalara:
Okruglice od bakalara i krumpira