Špajza 15. ožujka 2017.

Top 10 jela koja možete pripremiti s ječmom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ječam je jedna vrlo ukusna i prilagodljiva žitarica koju možemo koristiti u slatkim i slanim kombinacijama.

Iako neke ječam  asocira na pivo, ili njegovu proizvodnju, ječam je namirnica koju možemo izvrsno uklopiti u omiljene kulinarske kombinacije.

Sjajno se slaže s voćem i povrćem te ga tako možemo kuhati u varivima, miješati u salatama ili pripremiti vrlo ukusan doručak od ječma i voća.

Ječam spada u najstarije uzgajane žitarice pa se tako uzgajao još u kameno doba. A da je izuzetno hranjiv i zdrav, govori i činjenica da su se njime hranili čak i gladijatori koje su u narodu čak i zvali jedači ječmaa ječam bi jeli prije teških borbi kada bi im trebalo puno energije.

Osim hranjivih sastojaka, ječam je bogat i vitaminima, pa tako sadrži tijelu neophodne vitamine A, D, B12 i E. Ječam je bogat i vlaknima pa je tako odlična namirnica za pospješivanje probave i održavanje crijevne flore. 

A koliko je ječam ukusan, možete saznati u nekim od naših recepata.

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Juha od gljiva i ječma

Ova jednostavna, a opet mirisna i ukusna kombinacija, savršena je za dane kada želite pojesti nešto hranjivo i ukusno, a opet ne preteško. Gljive i ječam, odlično se slažu u ovoj gustoj juhi, obogaćenoj mrkvom i celerom.

Pripremite danas doručak za sutra

Osim u varivima, ječam možete koristiti i u slatkim kombinacijama pa ga tako možete koristiti u obliku pahuljica u slasnom doručku s bananama i grčkim jogurtom.

Idealna voćna salata

Umjesto s jogurtom, ječam možete pomiješati i sa svježim ili suhim voćem i medom te malo kokosovog ulja, soka od limuna ili javorovog sirupa i dobit ćete hranjiv, ukusan i vrlo zasitan obrok.

Rizi bizi bez riže

Svestrani ječam našao se u još jednoj ukusnoj priči i to kao zamjena riži u popularnom rizi biziju! Nama je ova kombinacija fantastična, a i vrlo je ukusna.

Varivo s govedinom i ječmom

Nježna kuhana govedina i pomalo žilavi ječam, divna su kombinacija u ovom gustom varivu kojeg možete pripremati u bilo koje doba godine.

Sarma s ječmom

Iako na sarmu u ovom trenutku gledamo s daškom nostalgije, i nečeg što pripada davno prošloj Novoj godini, ovo jelo možete pripremati u bilo koje vrijeme jer je vrlo ukusno, a ječam se ponovno našao u sjajnoj priči kao vrlo ukusna zamjena za rižu.

Ljetna salata s ječmom, koprom i krastavcima

Iako nam još nije počelo ni proljeće, već se svi s radošću pripremamo za ljeto, a na njega nas može savršeno podsjetiti i ova sjajna salata s krastavcima i koprom. Obogatite ju feta sirom ili grčkim jogurtom i uživajte u slasnoj i hrskavoj, mirisnoj salati!

Patka nadjevena ječmom i jetricom

Ako ste mislili da je ječam nešto što možemo koristiti u jednostavnim jelima, prevarili ste se! Svestrani ječam ovaj put našao se u jednoj delikatnoj poslastici kao punjenje s jetricom u sočnom pačjem mesu. Nama ovo zvuči fantastično!

Istarska maneštra

Tradicionalni okusi ponekad su ono što nam najviše treba. Tako predlažemo i ovu ukusnu juhu od ječma, graha i povrća.

Piletina u slanini s ječmom i keljom

Još jedna mirisna i ukusna kombinacija ječma - s keljom. Osim s keljom, možete ga pomiješati i s blitvom ili špinatom - sigurni smo kako će biti jednako ukusno!

Veseli nas ako smo vas zaintrigirali za češću upotrebu ječma u prehrani te da ćete ovoj ukusnoj žitarici dati zasluženo mjesto na vašem jelovniku!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.