Iako neke ječam asocira na pivo, ili njegovu proizvodnju, ječam je namirnica koju možemo izvrsno uklopiti u omiljene kulinarske kombinacije.
Sjajno se slaže s voćem i povrćem te ga tako možemo kuhati u varivima, miješati u salatama ili pripremiti vrlo ukusan doručak od ječma i voća.
Ječam spada u najstarije uzgajane žitarice pa se tako uzgajao još u kameno doba. A da je izuzetno hranjiv i zdrav, govori i činjenica da su se njime hranili čak i gladijatori koje su u narodu čak i zvali jedači ječma, a ječam bi jeli prije teških borbi kada bi im trebalo puno energije.
Osim hranjivih sastojaka, ječam je bogat i vitaminima, pa tako sadrži tijelu neophodne vitamine A, D, B12 i E. Ječam je bogat i vlaknima pa je tako odlična namirnica za pospješivanje probave i održavanje crijevne flore.
A koliko je ječam ukusan, možete saznati u nekim od naših recepata.
Ova jednostavna, a opet mirisna i ukusna kombinacija, savršena je za dane kada želite pojesti nešto hranjivo i ukusno, a opet ne preteško. Gljive i ječam, odlično se slažu u ovoj gustoj juhi, obogaćenoj mrkvom i celerom.
Pripremite danas doručak za sutra
Osim u varivima, ječam možete koristiti i u slatkim kombinacijama pa ga tako možete koristiti u obliku pahuljica u slasnom doručku s bananama i grčkim jogurtom.
Umjesto s jogurtom, ječam možete pomiješati i sa svježim ili suhim voćem i medom te malo kokosovog ulja, soka od limuna ili javorovog sirupa i dobit ćete hranjiv, ukusan i vrlo zasitan obrok.
Svestrani ječam našao se u još jednoj ukusnoj priči i to kao zamjena riži u popularnom rizi biziju! Nama je ova kombinacija fantastična, a i vrlo je ukusna.
Nježna kuhana govedina i pomalo žilavi ječam, divna su kombinacija u ovom gustom varivu kojeg možete pripremati u bilo koje doba godine.
Iako na sarmu u ovom trenutku gledamo s daškom nostalgije, i nečeg što pripada davno prošloj Novoj godini, ovo jelo možete pripremati u bilo koje vrijeme jer je vrlo ukusno, a ječam se ponovno našao u sjajnoj priči kao vrlo ukusna zamjena za rižu.
Ljetna salata s ječmom, koprom i krastavcima
Iako nam još nije počelo ni proljeće, već se svi s radošću pripremamo za ljeto, a na njega nas može savršeno podsjetiti i ova sjajna salata s krastavcima i koprom. Obogatite ju feta sirom ili grčkim jogurtom i uživajte u slasnoj i hrskavoj, mirisnoj salati!
Patka nadjevena ječmom i jetricom
Ako ste mislili da je ječam nešto što možemo koristiti u jednostavnim jelima, prevarili ste se! Svestrani ječam ovaj put našao se u jednoj delikatnoj poslastici kao punjenje s jetricom u sočnom pačjem mesu. Nama ovo zvuči fantastično!
Tradicionalni okusi ponekad su ono što nam najviše treba. Tako predlažemo i ovu ukusnu juhu od ječma, graha i povrća.
Piletina u slanini s ječmom i keljom
Još jedna mirisna i ukusna kombinacija ječma - s keljom. Osim s keljom, možete ga pomiješati i s blitvom ili špinatom - sigurni smo kako će biti jednako ukusno!
Veseli nas ako smo vas zaintrigirali za češću upotrebu ječma u prehrani te da ćete ovoj ukusnoj žitarici dati zasluženo mjesto na vašem jelovniku!