31. srpnja 2014.

Kako najlakše očistiti srdele?

Srdele
1/5
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Berislav Lacković iotkrio nam je kako najlakše očistiti kraljicu ribe - srdelu. Iako je mnogi ni ne čiste, eventualno lagano pređu preko kože kako bi uklonili ljuske, ova jednostavna metoda, za koju je potrebno samo malo prakse, omogućit će vam da isprobate cijeli niz odličnih recepata u kojima je srdelu itekako potrebno temeljito očistiti.

Ako ste do sada zanemarivali ovu zdravu i jako ukusnu ribu, upravo zbog toga što niste imali strpljenja oko čišćenja, nakon savjeta chefa Berislava više nećete imati izgovora jer ćete otkriti tajnu kako u samo nekoliko sekundi dobiti čiste, savršene filete od jedinstvene srdele. Cijeli postupak pogledajte u fotogaleriji.

1. Kao i kod gotovo svake ribe prvi korak je čišćenje ljuski. Odaberite nožić bez zubaca i lagano, od repa prema glavi, pređite nježno nekoliko puta preko kože srdele dok se ne riješite svih ljuski.

2. Nakon što ste očistili kožu srdele treba se pozabaviti iznutricama. Nije potrebno koristiti nož i precizno rezati utrobu kako bi temeljito očistili ribu. Dovoljno je samo kažiprstom krenuti od glave, odnosno škrga, i jednim potezom prsta izvaditi sve iznutrice. Kada ste uspješno savladali prva dva koraka, srdele još samo malo isperite pod vodom.

3. Još je samo jedna prepreka do savršeno filetirane srdele, a to je središnja kost koja je povezana s glavom. Bez brige jer je i taj postupak vrlo jednostavan i uz malo prakse bez problema ćete iza sebe ostavljati jednu čistu srdelu za drugom. Krenite palcem od glave i pratite središnju kost te lagano odvajajte meso od nje. Kada ste došli do repa taj korak je gotov, a važno je napomenuti da ne trebate isti postupak ponoviti s druge strane jer krećete na idući, završni korak koji se odnosi vađenje glavne kosti.

4. Nježno primite kost kod glave i lagano je otrgnite od mesa. Povucite kost sve do repa i tu je otkinite. Kada ste to napravili vaši fileti od srdela su čisti i spremni za razne delicije. Još jedno jelo, koje je zanemareno, kao i srdele, su one marinirane, a tajnu njihove pripreme chef Berislav će vam otkriti u svojim sljedećim savjetima. Savršene morske ljetne zalogaje koje nije potrebno kuhati pripremit ćete u tren oka nakon što savladate ovaj jednostavan način čišćenja srdela.

Još chef savjeta Berislava Lackovića možete pročitati ovdje.

Prijedlozi za pripremu srdela:
Srdele na savor
Srdele na dva načina
Srdele s krumpirima i rajčicom na padelu
Srdelice u sezamu na mariniranoj tikvici
Srdelice s kruhom i kaparima

Pripremio: Srđan Brajković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.