Recepti Povrće 14. srpnja 2024.

Od musake do parmigiane: 8 finih jela od patlidžana

patlidžan
Jela od patlidžana
foto: Alex Lvrs/Unsplash
Iako su ponekad gorki, patlidžani spadaju u miljenike ljeta. Razna jela - od musaka, pohanih i punjenih patlidžana, namazi, ajvari - sve rado pripremamo...

Patlidžan, povrće sjajne ljubičaste boje odličnog je okusa i različito se kombinira ovisno o zemlji. U Grčkoj ga vole slagati u musake, u Italiji ga prave sa sirevima kao što su parmezan pa nastana kultna parmigiana,

Francuzi vole od njega praviti variva. Osim zanimljivog okusa patlidžan iza sebe ima i zanimljivu povijest i dug put do naših stolova.

Patlidžani Možda vas zanima... Zašto su patlidžani zdravi i kako ih zavoljeti? Špajza

Ukrasno bilje i uzrok ludila

Nekima patlidžan, drugima balancana - počeo se uzgajati u Kini u 5. stoljeću prije Krista, tada se počeo širiti po raznim gastronomijama u Aziji, a u Europu stiže tek u 14. stoljeću. U Italiji su ga dugo uzgajali kao ukrasno bilje, a prvi put je poslužen na stolu Louisa XIV. početkom 16. stoljeća.

 | Author: Olivie Strauss/Unsplash Patlidžani foto: Olivie Strauss/Unsplash

Međutim kulinarski se još dugo nije udomaćio, za patlidžane se mislilo da uzrokuju ludilo, epilepsiju i groznicu. Američki predsjednik Thomas Jefferson kao pasionirani vrtlar donio je patlidžan početkom 18. stoljeća u SAD. Ali tek nakon masovnog naseljavanja Kineza i Talijana u Ameriku patlidžan je postao sastavni dio kulinarstva.

Zato su tu recepti iz naše bogate arhive kao dobre ideje za fina jela od patlidžana koja posebno prijaju sada, ljeti, kad je patlidžanima i sezona. Naime, znamo da se patlidžani sada mogu kupiti u supermarketima tijekom cijele godine, no ljeti su ipak najukusniji i ima ih u izobilju!

 | Author: Moira Nazzari/Unsplash Parmigiana foto: Moira Nazzari/Unsplash

Tradicionalna parmigiana

Parmigiana je talijanska delicija od patlidžana i rajčice u kojoj se stapaju svi mediteranski okusi. Mozzarella, parmezan i svježe povrće u ovom vegetarijanskom složencu jedino mogu oduševiti mirisima i okusima.

Parmigiana Možda vas zanima... Parmigiana - okus i miris Sicilije Recepti

Parmigiana iz Esplanade

Za sve one koji imaju manje vremena, a žele okusiti bržu verziju parmigiane, odabrali smo recepte chefice Ane Grgić Tomić iz hotela Esplanade.

ana1.jpg Možda vas zanima... Kreativna jela s patlidžanima Recepti

 | Author: Sandra Rončević Patlidžani punjeni puretinom foto: Sandra Rončević

Punjeni patlidžani - recept Sandre Rončević

U receptu omiljene gastro blogerice Sandre Rončević možeš pronaći kako staviti nadjev od mesa u patlidžane i koje vino dodati kako bi okus bio još bolji.

Patlidžani Možda vas zanima... Patlidžani punjeni puretinom i sirom Kolumne

Rižoto od patlidžana

Jednostavan, brz i kremast rižoto idealan je za pripremu tijekom tjedna. Neće ti oduzeti previše vremena, a obožavat će ga baš svi. Ovako bezmesnom, dodati mu možeš slaninu ili pancetu nasjeckanu na kockice, no svakako isprobaj i bezmesnu varijantu. Vjeruj, nećeš se razočarati.

Možda vas zanima... Favorit ovog ljeta: Rižoto od patlidžana Recepti

 | Author: Thinkstock Patlidžan pizza prema receptu Julije Child foto: Thinkstock

Patlidžan pizza - recept Julije Child

Počasti obitelj ili prijatelje ovom simpatičnom lažnom pizzom od patlidžana prema receptu Julije Child. Ovo je uistinu nezahtjevan recept, koji se sastoji od tri presudna elementa – patlidžana, umaka od rajčice i bogatog sloja mozzarelle i parmezana.

Ako ipak nemaš vremena pripremati domaći umak od rajčice, poput Julije, poslužit će i kupovni.  Nikako nemoj štedjeti na siru jer će bez kremastog, rastezljivog sira ukupni dojam biti puno slabiji. 

Možda vas zanima... Patlidžan-pizza legendarne Julije Child Recepti

 | Author: Thinkstock Tjestenina s patlidžanom i rajčicom foto: Thinkstock

Tjestenina s patlidžanom i rajčicom

Još jedan maštoviti recept s tjesteninom pripremljen na mediteranski način. Ovo jelo je spoj jednostavnosti i bogatstva okusa. Tjestenina u umaku od rajčica i patlidžana je ljetni klasik, a kad je obogatite još i začinima - dobili ste asa iz rukava.

Tjestenina s patlidžanom i rajčicom Možda vas zanima... As iz rukava: Tjestenina s patlidžanom i rajčicom Recepti

Punjeni patlidžan na turski način

Bogato okusima, ovo jelo zapravo je posve lagana alternativa teškim mesnim jelima za vrijeme vrućih ljetnih dana. Patlidžan smo napunili mješavinom mljevenog mesa i sezonskog povrća i dobili Karniyarik, tradicionalno tursko jelo.

Patlidžan pripremljen na ovaj način potrebno je tek zapeći u pećnici kako bismo uživali u najsočnijem, laganom ručku.

Možda vas zanima... Kerniyarik - punjeni patlidžani na turski način Recepti

 | Author: Zen Chung/Pexels Patlidžani foto: Zen Chung/Pexels

Rolice od patlidžana

Voliš li patlidžan, a ponestalo ti je ideja kako ga pripremiti, ovaj recept će ti se sigurno svidjeti. Sočne zapečene rolice od patlidžana, nadjevene mesom, ukusan su obrok. Možeš ih poslužiti uz integralnu rižu, pire krumpir ili bulgur i sezonsku salatu.

Možda vas zanima... Rolice od patlidžana punjene mesom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.