gastro postao
Bolognese je umak kojem se svi rado vraćaju
Špageti bolognese toliko su popularno jelo i čest gost na blagovaonskom stolu da su jednostavno kroz godine postali dio obitelji. No, osim klasičnog recepta, donosimo ti i deset načina kako ga možeš unaprijediti. Bez brige, u pitanju su male izmjene koje neće narušiti ni izgled ni okus talijanskog klasika. Dobar tek!
Deset savjeta za pripremu (još boljeg) umaka bolognese:
- Umjesto čiste mljevene govedine, za dodatnu slatkoću koristi mješavinu mljevene govedine i mljevene svinjetine, teletine ili piletine.
- Zamijeni slaninu narezanu na kockice s pancetom narezanom na kockice, dimljenom domaćom slaninom ili mortadelom za kontrastne teksture.
- Dodaj 100 g suhih šumskih gljiva, namočenih u toploj vodi jedan sat prije kuhanja i nasjeckanih. Zatim procijedi vodu i upotrijebi ju kao zamjenu za dio temeljca.
- Dodaj sitno nasjeckanu crvenu papriku ili pečeni patlidžan kako bi povećala dozu povrća.
- Dodaj 400 grama pileće jetre, očišćene i nasjeckane, za dodatno bogatstvo okusa.
- Dodaj malo sojinog umaka.
- Razmisli i o dodavanju dva klinčića.
- Pojačaj zelenilo klasičnim spojem bilja - peršina, kadulje, ružmarina i majčine dušice.
- Završi recept s dvije žlice vrhnja ili mlijeka te dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili.
Rezultat svega bit će savršeni umak koji možeš preliti preko svojih špageta, fettuccina ili tagliatella.