Kad pomisliš na ljeto na tanjuru, vjerojatno ti prvo padnu na pamet rajčice, lubenica ili kukuruz. I to s razlogom. Ali ima još jedan član tog sezonskog društva koji često ostane u sjeni – tikvica. Ona se ne nameće kao superheroj među povrćem. A ipak, ako joj daš šansu, oduševit će te okusom, lakoćom pripreme i nevjerojatnom prilagodljivošću.
Bilo da ti rastu u vrtu, da ti ih susjeda ostavlja ispred vrata ili ih samo voliš jer se slažu sa svime – evo vodiča kako birati, čuvati, i kuhati tikvice.
Male tikvice su najbolje
Zaboravi goleme tikvice koje izgledaju kao da mogu nahraniti pola susjedstva. Istina je da veće tikvice možda jesu impresivne za instagramsku priču, ali kad je riječ o okusu i teksturi – manja je bolja. Tikvice koje su duge oko 15 centimetara, tanke i čvrste, imaju nježniji okus, mekšu teksturu i manje sjemenki.
Idealne su za brzo pečenje, grilanje, spiraliziranje u “zoodle” ili čak konzumaciju u sirovom obliku. Kad ih biraš, traži glatku kožu bez mrlja i neka budu što čvršće pod prstima. Svježa tikvica izgleda i ponaša se kao da je netom ubrana, i to je upravo ono što želiš.
Tikvice
Tikvica vs. krastavac – slični, ali ne isti
Na prvi pogled lako ih je zamijeniti. Oboje su duguljasti, zeleni i puni vode. Ali razlike su vrlo konkretne. Krastavci su hrskavi, slatkasti i gotovo isključivo se jedu sirovi.
Tikvice, s druge strane, imaju blago gorkastu notu kada su sirove, deblju kožu i suvlju strukturu, zbog čega su idealne za termičku obradu.
Oboje sadrži oko 95% vode, što ih čini savršenim ljetnim povrćem, ali tikvica pobjeđuje kada želiš nešto što možeš peći, pržiti, grilati ili ubaciti u varivo. A ako se pitaš možeš li tikvice jesti sirove – odgovor je da, ali biraj mlađe i tanje plodove. Spiralizirane tikvice (zoodles) pravi su hit u sirovim salatama.
Kako čuvati tikvice da ne propadnu
Tikvice su osjetljive. Tanku kožicu lako ošteti hladnoća, vlagu ne vole ni malo, a ako ih zaboraviš u hladnjaku, lako se pretvore u gnjecavu kašu. Najbolji način sačuvati ih svježima je – držati ih suhima i hladnima, ali ne prehladnima.
Tikvice su nježne i ne vole vlagu
Ako znaš da ćeš ih pojesti unutar 2-3 dana, slobodno ih ostavi na kuhinjskom pultu, dalje od direktnog sunca. Ako želiš da potraju, spremi ih u hladnjak, ali najprije ih dobro obriši i stavi u papirnatu vrećicu. Tako mogu izdržati i do 10 dana.
Najbolji načini pripreme tikvica: jednostavno je najbolje
Zaboravi komplicirane recepte. Tikvice vole jednostavnost. Najbolje je samo narezati je na ploške, lagano posoliti i prepržiti na maslinovu ulju. Ili ih “baci” na roštilj dok ne dobiju one savršene tamne crtice – ne treba ti ništa više.
Ako si u eksperimentalnom raspoloženju, napravi rolice s ricottom, tikvice punjene kvinojom i povrćem, ili ispeci šnite kao "zdravije lazanje". A ako želiš nešto brzo i hrskavo – ispeci štapiće od tikvica u pećnici. Tikvica se, doslovno, slaže sa svime – od sira do limuna, od kopra do čilija.
Tikvice
Mogu li se tikvice jesti sirove?
Iako je većina navikla na to da idu u tavu, pećnicu ili lonac, tikvice mogu biti sjajan dodatak i u sirovim jelima. Sirove tikvice imaju lagani okus i hrskavost koja podsjeća na mladi krastavac, ali s manje slatkoće.
Nareži ih tanko, začini limunom i maslinovim uljem, dodaj malo soli, papra i svježeg parmezana – i imaš gotovu salatu. Također ih možeš spiralizirati i poslužiti kao bazu za sirovi “pesto” ili jogurt umak. Samo pripazi na veličinu – za sirovu konzumaciju najbolje su najmanje tikvice, bez razvijenih sjemenki i gorčine.
Što kad imaš previše tikvica? Zamrzni ih pametno
Tikvice imaju jedan “problem”: kad krenu – ne staju. Oni koji su imali ili imaju vrt dobro znaju da mogu doslovno preplaviti kuhinju. Dobra vijest je da ih možeš sačuvati – ako znaš kako. Prvo ih blanširaj (kratko prokuhaj), zatim brzo ohladi u ledenoj vodi i tek onda stavi u zamrzivač.
Spiralizirane tikvice ili zoodles
Tako ćeš sačuvati strukturu i spriječiti gnjecavost. Zamrznute tikvice nisu savršene za salate, ali su odlične za variva, umake i, najbolji klasik, zucchini bread, odnosno kruh od tikvica. Imaš višak tikvica? Ispeci nekoliko štruca i zamrzni ih – tvoje jesensko "ja" će ti biti zahvalno.