Špajza 25. listopada 2019.

Tjestenina na 10 slasnih načina - za prste polizati!

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Svjetski je dan tjestenine. Proslavi ga uz naše najbolje recepte, a i poneki dobar savjet.

Brzinski umaci poput pesta, kremasti bijeli ili crveni umaci na bazi vrhnja i rajčice, brzinska tjestenina s maslacem ili ona s dodatnom dozom mesnih i ribljim aroma - obožavamo ih baš sve! Donosimo ti savjete za pripremu te popis od deset zbilja dobrih tanjura tjestenine za svaki dan.

 

Možda vas zanima... Sezona pesta - sve o najbržem umaku među umacima Špajza Špageti s maslinovim uljem Možda vas zanima... Brzinski špageti s maslinovim uljem i češnjakom Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Kod pripreme tjestenine nema puno mudrosti. Zagrij što veću količinu vode dok se ne pojave mjehurići, dobro je posoli, pa zatim u nju ubaci tjesteninu. Špagete nemoj skraćivati, pusti da omekšaju te zatim dijelove koji su izvan posude pomoću kuhače uguraj u vodu. 

 

Možda vas zanima... Špageti s ribom u finom umaku od rajčice Recepti Možda vas zanima... Kremasta tjestenina s graškom i kozjim sirom gotova je za čas Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Tjesteninu kuhaj prema uputama na pakiranju i svakako pripazi da ju ne prekuhaš. Al dente tjestenina najbolja je i najzdravija varijanta pripreme tjestenine.

Koristiti možeš integralnu, pirovu ili tjesteninu od durum pšenice. Važno je tek slijediti pravila na pakiranju.

 

Možda vas zanima... Krpice sa zeljem na moderan način - brze, fine i zdrave! Kolumne Možda vas zanima... Pasta alla Norma - čudo s patlidžanom, rajčicom i ricottom Kolumne

 

 | Author: Veganica foto: Veganica

Za jednostavne umake potrebna će biti tek voda u kojoj se kuhala tjestenina, kockica maslaca i omiljeno svježe začinsko bilje. Pripremi ih tako da na tavi otopiš maslac, dodaš začinsko bilje, koji režanj češnjaka, a zatim pričekaj da bilje otpusti svoje arome. Dodaj nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina i tjesteninu. Dobro promiješaj i začini po želji. Sjajan dodatak u baš svakoj jednostavnijoj varijanti pripreme tjestenine bit će dobra doza sira po želji. Parmezan je uvijek odličan odabir!

 

Možda vas zanima... Carbonara - brzi klasik iz kuhinje Gennara Contalda Recepti Možda vas zanima... Započni tjedan tjesteninom sa špinatom i graškom Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za nešto složenije, guste i bogatije umake kao bazu koristite dobru luk i korjenasto povrće, a povrće zatim, prema željama, prije spajanja s tjesteninom baci u blender i pretvori u gusti umak.

 

Možda vas zanima... Pileći paprikaš - jelo kojem se uvijek lijepo vratiti... Kolumne

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Dodavanje tjestenine u umak pred sam kraj kuhanja dat će na boljim i dubljim aromama pa svakako, umjesto dodavanja umaka na čistu tjesteninu, pokušaj sve komponente prije posluživanja pomiješati.

 

Možda vas zanima... Onaj jedan recept za špagete sa šampinjonima koji svi volimo Recepti

 

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.