Brzinski umaci poput pesta, kremasti bijeli ili crveni umaci na bazi vrhnja i rajčice, brzinska tjestenina s maslacem ili ona s dodatnom dozom mesnih i ribljih aroma - obožavamo ih baš sve! Donosimo ti savjete za pripremu te popis od 10 zbilja dobrih tanjura tjestenine za svaki dan...
Špageti s pečenim rajčicama
Špagete nemoj lomiti!
Kod pripreme tjestenine nema puno mudrosti. Zagrij što veću količinu vode dok se ne pojave mjehurići, dobro je posoli, pa zatim u nju ubaci tjesteninu. Špagete nemoj lomiti, pusti da omekšaju te zatim dijelove koji su izvan posude pomoću kuhače uguraj u vodu.
Tagliatelle s graškom
Tjesteninu kuhaj prema uputama na pakiranju
Tjesteninu kuhaj prema uputama na pakiranju i svakako pripazi da ju ne prekuhaš. Al dente tjestenina najbolja je i najzdravija varijanta pripreme tjestenine.
Koristiti možeš integralnu, pirovu ili tjesteninu od durum pšenice. Važno je tek slijediti pravila na pakiranju.
Tjestenina - jedna od brojnih azijskih varijanti
Dragocjena voda od kuhanja tjestenine
Za jednostavne umake potrebna će biti tek voda u kojoj se kuhala tjestenina, kockica maslaca i omiljeno svježe začinsko bilje. Pripremi ih tako da na tavi otopiš maslac, dodaš začinsko bilje, koji režanj češnjaka, a zatim pričekaj da bilje otpusti svoje arome.
Dodaj nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina i tjesteninu. Dobro promiješaj i začini po želji. Sjajan dodatak u baš svakoj jednostavnijoj varijanti pripreme tjestenine bit će dobra doza sira po želji. Parmezan je uvijek odličan odabir!
Dekonstrukcija carbonare
Za nešto složenije, guste i bogatije umake kao ukusnu bazu koristi luk i korjenasto povrće, a povrće zatim, prema željama, prije spajanja s tjesteninom baci u blender i pretvori u gusti umak.
Debeli rezanci i pileći paprikaš
Dodavanje tjestenine u umak pred sam kraj kuhanja dat će na boljim i dubljim aromama pa svakako, umjesto dodavanja umaka na čistu tjesteninu, pokušaj sve komponente prije posluživanja pomiješati.