Kolumne 19. veljače 2018.

Sve hrvatske pivovare 38: PriMarius

foto: PriMarius
gastro postao gastro.24sata.hr
Nije dugo trebalo da od jednog od najpopularnijih domaćih homebrewera postane i crafter. Dame i gospodo, upoznajte bradom i bradom velikog PriMariusa, Marija Žerjava!

Ime pivovare: PriMarius craft pivovara d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge
Sjedište: Trg Francuske Republike 6, 10000 Zagreb
Mjesto kuhanja: Radnička cesta 37 (u krugu Ireks arome), 10000 Zagreb
Vrsta: craft
Vlasnik: Bruno Blažičko i Mario Žerjav
Godina osnutka: 2017.
Broj zaposlenih: 1
Godišnja proizvodnja u litrama: planirana cca 720 hL
Brewmaster: Mario Žerjav - PriMarius
Nit vodilja/slogan: ozbiljna zajebancija
Ambalaža: bačve – inox 30 L – S glava
Gdje se može kupiti/popiti: craft barovi i pretežno sva mjesta koja će nas htjeti točiti
Web: www.primariuscraftbrewery.com (nije još u funkciji al uskoro)
Facebook: @primariuscraftbrewery

 | Author: PriMarius foto: PriMarius

Brandovi:
ZORNJAK – höppy amber
Vrsta: crveno ale pivo
Alc. Vol.: 5,1%

KATAPULT – IPA (uskoro – cca krajem veljače)
Vrsta: svijetlo jako ale pivo
Alc. Vol.: 6,7%

 | Author: PriMarius foto: PriMarius

Mala povijest pivovare – što bismo sve trebali znati

Pivovaru smo zajedničkim snagama pokrenuli šogor Bruno Blažičko i ja. Sve smo pokrenuli vlastitim sredstvima, a s dobrim biznis planom dobili smo i kredit HAMAG-a. U pivovari sam zaposlen samo ja, dok šogor sređuje papirologiju, birokraciju i sve ostalo što u svakom craft poslu u zemlji opako limitira kreativni segment.

Sama ideja pivovare zakuhala se s prvim homebrewom, a zacementirala osvajanjem nagrada na raznim domaćim i stranim homebrew natjecanjima. Vizija poduzetničkog pothvata je u što kraćem vremenu zauzeti jedno od vodećih mjesta na craft tržištu s vlastitim raznovrsnim stilovima piva i kvalitetom proizvoda. Misija nam je da će piva koja proizvodimo biti klasična s modernim zaokretom te moderna s klasičnom notom, a koja će konzumentu pružati doživljaj nečeg drugačijeg.

Tijekom godina istraživanja te rada na profesionalnom sistemu u Zmajskoj pivovari, zamislio sam sistem kuhanja za čim bolju optimizaciju kuhaone. Kapacitet kuhanja je 500L po uvarku i treba nam četiri uvarka za napuniti jedan fermentor. To radimo u dva dana kuhanja. Zasad imamo tri fermentora, pa je trenutni kapacitet 6000 L mjesečno.

Na tržište izlazimo s pitkim i mirisnim höppy amberom - ZORNJAK s 5,1% alkohola, a krajem veljače dolazi i KATAPULT IPA sa svojih 6,7%.

Zanimljivosti:

NAGRADE
2014. 
3rd homebrewers competition Hungary
ZBLAJH – Belgian Wit - zlato

III. Hr. Homebrew
VRITNJAK - IPA – bronca
AJNCUG - ESB – srebro
đe-Sme je-Bo – English brown - zlato

2015.
III. Bulgarian Homebrew competition
ŠPREHA - Vienna lager - bronca

 | Author: PriMarius foto: PriMarius

Osoba za kontakt: Mario Žerjav – PriMarius ili Bruno Blažičko
Kontakt mail/telefon: primarius@primariuscraftbrewery.com - 098471121, bruno@primariuscraftbrewery.com 

Ako ste slučajno propustili neku od 37 dosadašnjih priča o domaćim pivovarama - pročitajte ih na sljedećim linkovima:

1. Bošnjak, Sičice
2. Daruvar
3. Varionica
4. Zagrebačka pivovara
5. Carlsberg Croatia
6. Vunetovo, Hvar
7. Bura Brew, Poreč
8. Pulfer, Zagreb
9. Zmajska pivovara, Zagreb
10. Varoška pivovara, Zadar
11. Medvedgrad, Zagreb 
12. Heineken Hrvatska, Karlovac
13. Križevačka pivovara
1
4. LAB Split
15. Bujska pivovara
16. The Garden, Zagreb
17. Međimurski Lepi Dečki, Čakovec
18. Brlog zadružna pivovara, Zadar
19. Nova Runda
20. Mlinarica, Zagreb
21. Dvije krigle, Županja
22. Razum, samoborska pivovara
23. Pivovara Ličanka
24: Pivionica, Zagreb
25. Šibenska pivovara, Tromilja
26. Pitomačka pivovara
27. Zeppelin, Bjelovar
28. Kaltenberg Adria, Kukuljanovo
29. DBC - Dubrovačka pivovara
30. Pivovara 022, Šibenik 
31. Grif, Zagreb
32. Istarska pivovara
33. Houblon, Trnovčica
34. Beckers, Osijek
35. Maher, Zabok
36. Black Hat, Đakovo
37. Tap B, Split

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.