Iako je ljeto službeno još uvijek ovdje, vremenske prilike i šuškave jakne govore nam drugačije.
U gastronomskom smislu, dolazak jeseni za nas znači pozdrav divnim ljetnim plodovima poput uvijek omiljenih tikvica, zelenog lisnatog povrća i pravog malog bogatstva bobica i šarenih voćki, ali i dolazak nekih novih, bogatih i toplih okusa.
Bundeva je definitivno jedan od favorita jeseni. Ukomponirajte je u fini, kremasti rižoto pa joj dodajte dodatke poput omiljenih gljiva ili krem sira. Na kraju dodajte žlicu sitno ribanog parmezana i navalite na tanjur prepun okusa.
Iako pomalo zaboravljena, heljda je idealan dodatak mesnim i povrtnim jelima te sjajna zamjena klasičnoj riži. Možete je pripremiti u kremastom izdanju nalik na rižoto, dodati joj gljive pa je poslužiti uz mesne delicije i bogate umake ili je obogatiti svježim povrćem i komadićima slanine u raskošnoj salati.
Mirise slasnih pita teško je nadmašiti. Ljeti smo ih najčešće pripremali u slatkim izdanjima, a sada je došao red na one slane i bogate okusima. Francuski tart od luka idealno će se složiti s različitim sirevima, a vama donijeti sjajne okuse tako jednostavnih namirnica.
Sezona kestena još je uvijek poprilično daleko, no za slasna planiranja nikada nije prerano. Kombinirajte ih u slanom spoju s artičokama i slaninom, s prokulicama i narančom ili pak ih ubacite u pećnicu i uživajte u autentičnim jesenskim mirisima u vlastitom domu.
Punjeni ili u umaku, uz meso ili u vegetarijanskom izdanju, šampinjoni će se odlično složiti uz baš svaku kombinaciju. Izaberite recept po samo svom guštu pa se bacite na eksperimentiranje s novim okusima. Ako pak niste preveliki ljubitelj ovih jednostavnih gljiva, tu su i bukovače koje možete spojiti s lećom i orasima u finoj pašteti, ali i miks gljiva u bogatoj toploj juhi.
Osim slanih, nemojte zaboraviti niti na slatke delicije. Neizostavna pita od jabuka, čokoladni napitci i kolači s omiljenim orašastim plodovima sastavni su dio jesenskih dana. Preostaje vam još samo da neodoljivi mirisi preuzmu vašu kuhinju, a divni spojevi osvoje vaše nepce. U slast!