Špajza 07. rujna 2017.

Jesenski recepti kojima se posebno veselimo

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za vas smo pripremili listu naših omiljenih recepata koji će vas tješiti i grijati za vrijeme kišnih dana i dati vam ono najbolje od jeseni. Jer, upravo je početak rujna savršeno vrijeme za maštanje o nekim novim pothvatima i slatko planiranje.

Iako je ljeto službeno još uvijek ovdje, vremenske prilike i šuškave jakne govore nam drugačije.

U gastronomskom smislu, dolazak jeseni za nas znači pozdrav divnim ljetnim plodovima poput uvijek omiljenih tikvica, zelenog lisnatog povrća i pravog malog bogatstva bobica i šarenih voćki, ali i dolazak nekih novih, bogatih i toplih okusa.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Bundeva je definitivno jedan od favorita jeseni. Ukomponirajte je u fini, kremasti rižoto pa joj dodajte dodatke poput omiljenih gljiva ili krem sira. Na kraju dodajte žlicu sitno ribanog parmezana i navalite na tanjur prepun okusa.

 

Rižoto od buče s vrganjima Možda vas zanima... Rižoto od buče s vrganjima Recepti Rižoto od bundeve i krem sira Možda vas zanima... Rižoto od bundeve i krem sira Recepti


Iako pomalo zaboravljena, heljda je idealan dodatak mesnim i povrtnim jelima te sjajna zamjena klasičnoj riži. Možete je pripremiti u kremastom izdanju nalik na rižoto, dodati joj gljive pa je poslužiti uz mesne delicije i bogate umake ili je obogatiti svježim povrćem i komadićima slanine u raskošnoj salati.

 

Možda vas zanima... Novo ruho heljde - s gljivama i slaninom Recepti Heljda Možda vas zanima... Čisto zdravlje: Topla salata s heljdom Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Mirise slasnih pita teško je nadmašiti. Ljeti smo ih najčešće pripremali u slatkim izdanjima, a sada je došao red na one slane i bogate okusima. Francuski tart od luka idealno će se složiti s različitim sirevima, a vama donijeti sjajne okuse tako jednostavnih namirnica.

 

Možda vas zanima... Tart od luka - neobičan spoj poznatih namirnica Recepti

 

Sezona kestena još je uvijek poprilično daleko, no za slasna planiranja nikada nije prerano. Kombinirajte ih u slanom spoju s artičokama i slaninom, s prokulicama i narančom ili pak ih ubacite u pećnicu i uživajte u autentičnim jesenskim mirisima u vlastitom domu.

 

Možda vas zanima... Pjesma u tanjuru: Kremasta juha od kestena Recepti Možda vas zanima... Savršen spoj: Juha od artičoka, slanine i kestena Recepti Možda vas zanima... Slasne prokulice s kestenima i maslacem od naranče Recepti kesteni Možda vas zanima... Namirnica tjedna: Savršeno ispečeni kesteni iz pećnice None

 

Punjeni ili u umaku, uz meso ili u vegetarijanskom izdanju, šampinjoni će se odlično složiti uz baš svaku kombinaciju. Izaberite recept po samo svom guštu pa se bacite na eksperimentiranje s novim okusima. Ako pak niste preveliki ljubitelj ovih jednostavnih gljiva, tu su i bukovače koje možete spojiti s lećom i orasima u finoj pašteti, ali i miks gljiva u bogatoj toploj juhi.

 

Možda vas zanima... Šampinjoni - sve samo ne obične gljive Špajza Možda vas zanima... Razveselite se složencem od tjestenine i gljiva Recepti Možda vas zanima... Domaći okusi: Samo je jedna prava krem juha od gljiva Recepti Pašteta Možda vas zanima... Lagano i brzo: Pašteta od bukovača, leće i oraha Recepti

 

Osim slanih, nemojte zaboraviti niti na slatke delicije. Neizostavna pita od jabuka, čokoladni napitci i kolači s omiljenim orašastim plodovima sastavni su dio jesenskih dana. Preostaje vam još samo da neodoljivi mirisi preuzmu vašu kuhinju, a divni spojevi osvoje vaše nepce. U slast! 

 

pita Možda vas zanima... Kraljica jeseni: Neodoljiva pita od jabuka i oraha Recepti Možda vas zanima... Kremasti čokoladni napitak za opuštanje Recepti Možda vas zanima... Calzone s lješnjacima - potpuno drugačiji zalogaji Recepti Možda vas zanima... Desert dana: Čokoladna rolada s bananom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.