Koje je jelo bilo najpopularnije kad ste se vi rodili?

Gastro.hr
Što je bilo popularno 70-ih, a što 90-ih? Kada su se pojavile neke od danas omiljenih namirnica, a što nas tek čeka? Istražili smo u kakvim smo to gastronomskim delicija uživali posljednjih 60 godina...
Vidi originalni članak

Desetljeće sladoleda i jela na žlicu

Kraj pedesetih godina prošlog stoljeća obilježile su bitne gastro inovacije – Vegeta i kultna Snjeguljica. Ova su dva proizvoda najavila desetljeće sladoleda, sladolednih torti, šlaga u čašicama te jela na žlicu.

 

BRZI DESERT Najbolja gastro prevara: Lažna kremšnita s keksima

 

Prema riječima naših baka, 1960-ih se spremalo mnogo kelja, graha i zelja, u priču su se uključila i jela s roštilja, a šlag je na kolačima postao neizostavan – neovisno o regiji. Skepsu i šaputanja nakratko su izazvale prve juhe iz vrećice, baš kao i Ledov Šlag u čašicama.

 

iz bakine bilježnice Varivo od slatkog kupusa vraća te u djetinjstvo

 

Djeca su u '60-ima jedva čekala da gosti odu kući kako bi mogli navaliti na preostale napolitanke, a od 1969. godine, i Cedevitu.

 

Sedmi dan Foodmassa Štolerice - karamel napolitanke u domaćem ruhu

 

 

1970-e bez zajedničkog nazivnika

Desetljeće koje je uslijedilo teško bismo mogli opisati s nekoliko ključnih pojmova jer je, iz gastronomske perspektive, riječ o zaista šarolikom razdoblju.

Počelo je plasiranjem Čokolina na tržište, a završilo implementacijom postavki francuske nouvelle cuisine. Ljudi s u 1970-ima uživali u Griottama, odvažili se kupiti gotova jela, obilazili pizzerije i četvrtkom prije Dnevnika pratili Stevu Karapandžu.

 

Mljac! Malo drugačiji cupcakesi: Čokoladno - alkoholne bombice

 

 

Ispijali su čokoladne napitke i gemište s Lipičkim Studencem te uživali u purici s mlincima i pilećoj roladi.

 

Na današnji dan Purica s mlincima, čisto savršenstvo...

 


Nek' nas ugoste 1980-e

Uz podjednako šarolike 1980-e vežemo proizvodnju prve Lino Lade i Nugatina, voćne bombone koji se lijepe za zube, mlijeko u plastičnim vrećicama, ali i početak pomame za hamburgerima.

 

Integralno! Napravite savršena peciva za hamburgere

 


Kad biste se mogli teleportirati 40-ak godina unatrag i otići u goste vašoj baki, vjerojatno bi vas dočekala sa šalicom Franckove Divke te Jadro ili Moto keksima.

 

poslastica za najmlađe Brzi keksići s čokoladom i šarenim bombončićima

 

Da ste se u prošlosti zadržali duže, baka bi na stol donijela ostatak od ručka, primjerice lovački gulaš, žgvacet ili čobanac, a možda i neku pitu ili burek. Čini nam se da se nije puno toga promijenilo.

 

na žlicu Pikantni juneći gulaš će vas zagrijati i zasititi

 

90-ih smo najviše voljeli čokoladne novosti

Početkom 90-ih na domaćem su se tržištu pojavili novi okusi i oblici čokolada. Svi se dobro sjećamo Kolumbo čokoladica i blagdana uz čokoladne jaslice koje smo dobivali od rođaka. Ti su isti rođaci instantno postajali omiljeni, a kada se u slatkom paketu našla još i koja čokoladna bananica ili čokoladni biskvit s kremom, sreći nije bilo kraja.

 

Kao original Senzacija: Napravi domaći Toblerone!

 

Tih su se godina pojavili i voćni i ledeni čajevi te omiljeni sokovi za slaganje u prahu. Voljeli smo okus naranče, a kasnije, kada se na policama pojavio limun, dijelili smo se na obožavatelje narančastog i obožavatelje žutog napitka.

 

osvježenje Ledeni čaj iz kućne radinosti

 

Od slanih jela, 90-ih smo posebno voljeli dane kada bi za ručak bila musaka, nešto drugačiji ručak sa sveprisutnim krumpirom. Nije nam bila strana ni hrana u konzervama, posebice grah koji je za te godine predstavljao kompletan, jednostavan i brz obrok za cijelu obitelj. 

 

Musaka - omiljeni složenac djece i odraslih

 

Pojava mikrovalne pećnice donijela je neke nove okuse, pa smo tako tih godina isprobavali i prve kokice iz mikrovalne koje su vrlo brzo zamijenile one iz aparata u koji se stavljao klasični kokičar, a zatim izbacivao najljepše, pravilne i hrskave grickalice.

 

Svjetski dan kokica Kokice - danas se počastite omiljenom grickalicom

 

 

Godine 1995. u Zagrebu je otvoren McDonalds što je donijelo novu eru fast fooda. Dugo očekivani lanac brze hrane natjerao nas je da barem jednom isprobamo te hamburgere i pite za kojima je svijet naprosto poludio.

Ne smijemo zaboraviti niti gusti sa šlagom kao obaveznu želju najmlađih kada bi ih odrasli napokon odlučili povesti na kavu u obližnji kafić. Uz obavezno obećanje o lijepom ponašanju, naravno.

 

Pregacha Sok od kore od naranče - savršeno zimsko osvježenje

 

Gumeni bomboni, aromatizirana voda u bocama i slastičarski trendovi koji su slavili tiramisu kao jednu od najfinijih talijanskih slastica također su obilježili ovaj dio odrastanja. 

 

Matea's Kitchn Stories Tiramisu u čaši – jednostavno bogatstvo okusa

 

Prijelaz iz 90-ih u 2000-e obilježio je dolazak najpopularnijeg svjetskog kuhara na male ekrane. Jamie Oliver izbacio je svoju prvi emisiju i pokrenuo revoluciju kuhanja diljem svijeta, pa je tako novo tisućljeće odmah izgledalo još malo bolje.

 

a za prilog... Krumpir s limunom iz Jamiejeve pećnice

 

Od 2000. godine počinje preporod u svijetu kulinarstva

Muffini, superpopularne mačje oči, sladoledi u ogromnim posudama od čak nekoliko litara i brzi, jednostavni kolači s pudingom koji nastaju i nestaju u samo nekoliko minuta, obilježili su početak 2000-ih. 

 

50 shades of hunger Čokoladni muffini - idealni za proslave i blagdane

 

Nakon ovakvih jednostavnih delicija, veliki hit postale su njemačke čokoladice koje su se napokon mogle kupiti i u našim trgovinama, pa smo tako uživali u kremastim punjenjima i najfinijoj mliječnoj čokoladni nekih od najvećih svjetskih proizvođača koje volimo i danas.

 

NAŠ RECEPT Napravili smo savršeni Kinder Bueno sladoled!

 

Čokolada s rižom također je bila ogroman hit oko 2004. godine, a zatim smo shvatili da najbolje slatkiše ipak radimo sami, pa smo se napokon upoznali sa superpopularnim cupcakesima. 

 

Ana Zelić Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno!

 

 

Nakon cupcakesa na red je došao trend šarenih macaronsa, a u hladnjacima trgovina mogli su se pronaći i nove, light verzije mliječnih proizvoda poput jogurta i namaza. Pojavljuju se i muesli kao zdravija alternativa kukuruznim pahuljicama, ali mi ipak biramo čokoladne okruglice koje nam popravljaju jutra čak i danas.

 

majstor slastičar Savršenstvo: Bijeli macarons s narančom

 

Oko 2007. obožavali smo isprobavati egzotično voće koje se pomalo uvodilo na police supermarketa, a dvije godine kasnije hit je postala i kava za van. Hrvati, kao najveći kavopije, otkrili su da ne moraju propuštati prvu jutarnju kavu čak ni kada se prekasno probude na posao. Živjela kava za van!

 

brzo i jednostavno Egzotična verzija klasika: Pavlova s kivijem i marakujom

 

Tih su godina popularni postali i vitaminski napici poput smoothieja, a od kolača otkrili smo tada poprilično egzotičan i nevjerojatan lava cake.

 

može li bolje? Nezaboravno: Lava cake od bijele čokolade

 

 

Posljednje desetljeće donosi neke sasvim nove trendove

U 2010. ušli smo s vegetarijanstvom kao sve popularnijim, drugačijim i modernim stilom prehrane. Oni koji su se ipak zadržali na mesnim delicijama posebno su uživali u jednostavnim ručkovima poput piletine u siru i vrhnju za kuhanje, a u Hrvatsku je došao i KFC sa svojom hrskavom pohanom piletinom. 

 

TAMAN GAVRILOVIĆ Tjestenina sa sirom, vrhnjem i slasnim tajnim dodatkom

 

Od slastica posebno su nas oduševili cake pops, čokoladne lizalice na štapiću iz kućne radinosti, a hit je postao i nekadašnji sirotinjski kolač, onaj od griza i jabuka. Kolača s omiljenim namazom od čokolade i lješnjaka također se rado prisjećamo, a svoj su vrhunac dostigli oko 2015. godine.

 

Idealno vikend društvo: Popularni cake popsi na četiri načina

 

Nakon toga na red dolaze ozbiljni foodie trendovi. Sve se više ljudi informira o sirovoj i bezglutenskoj prehrani, veliki hit postaje hummus koji se ubrzo može kupiti i u trgovinama, pa je priprema doručka, ručka i večere još malo lakša. 

 

Doručak, ručak ili večera Hummus - kako je namaz od slanutka oduševio svijet

 

Nakon toga, prije tek godinu dana posebno smo voljeli šarene zdjelice, Buddha bowls, hranu koja neodoljivo podsjeća na preslatke jednoroge, slavili smo street food, a proizvedena je i nova vrsta čokolade - ružičasta ruby.

 

Zdravo može biti fino! Novi gastronomski hit: Buddha bowls

 

Kad je u pitanju 2019. godina, možemo reći kako je priprema sourdough kruha postala apsolutni hit, a predviđamo i porast popularnosti šarenim zdravim napicima poput zlatnog mlijeka te još veću ljubav prema lokalno - sezonski - organsko pokretu.

 

Projekt by Cukar Korak po korak: Uzgojite starter za fini domaći kruh

 

Posjeti Gastro.hr