Špajza 02. srpnja 2019.

Koje je jelo bilo najpopularnije kad ste se vi rodili?

foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Što je bilo popularno 70-ih, a što 90-ih? Kada su se pojavile neke od danas omiljenih namirnica, a što nas tek čeka? Istražili smo u kakvim smo to gastronomskim delicija uživali posljednjih 60 godina...

Desetljeće sladoleda i jela na žlicu

Kraj pedesetih godina prošlog stoljeća obilježile su bitne gastro inovacije – Vegeta i kultna Snjeguljica. Ova su dva proizvoda najavila desetljeće sladoleda, sladolednih torti, šlaga u čašicama te jela na žlicu.

 

Kremšnite Možda vas zanima... Najbolja gastro prevara: Lažna kremšnita s keksima Recepti

 

Kako pravilno istući vrhnje za šlag? | Author: Stockfood foto: Stockfood

Prema riječima naših baka, 1960-ih se spremalo mnogo kelja, graha i zelja, u priču su se uključila i jela s roštilja, a šlag je na kolačima postao neizostavan – neovisno o regiji. Skepsu i šaputanja nakratko su izazvale prve juhe iz vrećice, baš kao i Ledov Šlag u čašicama.

 

Varivo od slatkog kupusa Možda vas zanima... Varivo od slatkog kupusa vraća te u djetinjstvo Recepti

 

Djeca su u '60-ima jedva čekala da gosti odu kući kako bi mogli navaliti na preostale napolitanke, a od 1969. godine, i Cedevitu.

 

Možda vas zanima... Štolerice - karamel napolitanke u domaćem ruhu Kolumne

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

1970-e bez zajedničkog nazivnika

Desetljeće koje je uslijedilo teško bismo mogli opisati s nekoliko ključnih pojmova jer je, iz gastronomske perspektive, riječ o zaista šarolikom razdoblju.

Počelo je plasiranjem Čokolina na tržište, a završilo implementacijom postavki francuske nouvelle cuisine. Ljudi s u 1970-ima uživali u Griottama, odvažili se kupiti gotova jela, obilazili pizzerije i četvrtkom prije Dnevnika pratili Stevu Karapandžu.

 

Možda vas zanima... Malo drugačiji cupcakesi: Čokoladno - alkoholne bombice Špajza

 

praline | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Ispijali su čokoladne napitke i gemište s Lipičkim Studencem te uživali u purici s mlincima i pilećoj roladi.

 

Purica-s-mlincima Možda vas zanima... Purica s mlincima, čisto savršenstvo... Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images


Nek' nas ugoste 1980-e

Uz podjednako šarolike 1980-e vežemo proizvodnju prve Lino Lade i Nugatina, voćne bombone koji se lijepe za zube, mlijeko u plastičnim vrećicama, ali i početak pomame za hamburgerima.

 

Možda vas zanima... Napravite savršena peciva za hamburgere Kolumne

 

Burgeri | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Kad biste se mogli teleportirati 40-ak godina unatrag i otići u goste vašoj baki, vjerojatno bi vas dočekala sa šalicom Franckove Divke te Jadro ili Moto keksima.

 

Možda vas zanima... Brzi keksići s čokoladom i šarenim bombončićima Recepti

 

Da ste se u prošlosti zadržali duže, baka bi na stol donijela ostatak od ručka, primjerice lovački gulaš, žgvacet ili čobanac, a možda i neku pitu ili burek. Čini nam se da se nije puno toga promijenilo.

 

Gulaš Možda vas zanima... Pikantni juneći gulaš će vas zagrijati i zasititi Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

90-ih smo najviše voljeli čokoladne novosti

Početkom 90-ih na domaćem su se tržištu pojavili novi okusi i oblici čokolada. Svi se dobro sjećamo Kolumbo čokoladica i blagdana uz čokoladne jaslice koje smo dobivali od rođaka. Ti su isti rođaci instantno postajali omiljeni, a kada se u slatkom paketu našla još i koja čokoladna bananica ili čokoladni biskvit s kremom, sreći nije bilo kraja.

 

Možda vas zanima... Senzacija: Napravi domaći Toblerone! Recepti

 

Tih su se godina pojavili i voćni i ledeni čajevi te omiljeni sokovi za slaganje u prahu. Voljeli smo okus naranče, a kasnije, kada se na policama pojavio limun, dijelili smo se na obožavatelje narančastog i obožavatelje žutog napitka.

 

ledeni caj Možda vas zanima... Ledeni čaj iz kućne radinosti Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Od slanih jela, 90-ih smo posebno voljeli dane kada bi za ručak bila musaka, nešto drugačiji ručak sa sveprisutnim krumpirom. Nije nam bila strana ni hrana u konzervama, posebice grah koji je za te godine predstavljao kompletan, jednostavan i brz obrok za cijelu obitelj. 

 

Musaka Možda vas zanima... Musaka - omiljeni složenac djece i odraslih None

 

Pojava mikrovalne pećnice donijela je neke nove okuse, pa smo tako tih godina isprobavali i prve kokice iz mikrovalne koje su vrlo brzo zamijenile one iz aparata u koji se stavljao klasični kokičar, a zatim izbacivao najljepše, pravilne i hrskave grickalice.

 

Možda vas zanima... Kokice - danas se počastite omiljenom grickalicom Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Godine 1995. u Zagrebu je otvoren McDonalds što je donijelo novu eru fast fooda. Dugo očekivani lanac brze hrane natjerao nas je da barem jednom isprobamo te hamburgere i pite za kojima je svijet naprosto poludio.

Ne smijemo zaboraviti niti gusti sa šlagom kao obaveznu želju najmlađih kada bi ih odrasli napokon odlučili povesti na kavu u obližnji kafić. Uz obavezno obećanje o lijepom ponašanju, naravno.

 

Možda vas zanima... Sok od kore od naranče - savršeno zimsko osvježenje Kolumne

 

Gumeni bomboni, aromatizirana voda u bocama i slastičarski trendovi koji su slavili tiramisu kao jednu od najfinijih talijanskih slastica također su obilježili ovaj dio odrastanja. 

 

Možda vas zanima... Tiramisu u čaši – jednostavno bogatstvo okusa Kolumne

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Prijelaz iz 90-ih u 2000-e obilježio je dolazak najpopularnijeg svjetskog kuhara na male ekrane. Jamie Oliver izbacio je svoju prvi emisiju i pokrenuo revoluciju kuhanja diljem svijeta, pa je tako novo tisućljeće odmah izgledalo još malo bolje.

 

Možda vas zanima... Krumpir s limunom iz Jamiejeve pećnice Recepti

 

 | Author: Screenshoot foto: Screenshoot

Od 2000. godine počinje preporod u svijetu kulinarstva

Muffini, superpopularne mačje oči, sladoledi u ogromnim posudama od čak nekoliko litara i brzi, jednostavni kolači s pudingom koji nastaju i nestaju u samo nekoliko minuta, obilježili su početak 2000-ih. 

 

Možda vas zanima... Čokoladni muffini - idealni za proslave i blagdane Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nakon ovakvih jednostavnih delicija, veliki hit postale su njemačke čokoladice koje su se napokon mogle kupiti i u našim trgovinama, pa smo tako uživali u kremastim punjenjima i najfinijoj mliječnoj čokoladni nekih od najvećih svjetskih proizvođača koje volimo i danas.

 

Možda vas zanima... Napravili smo savršeni Kinder Bueno sladoled! Kolumne

 

Čokolada s rižom također je bila ogroman hit oko 2004. godine, a zatim smo shvatili da najbolje slatkiše ipak radimo sami, pa smo se napokon upoznali sa superpopularnim cupcakesima. 

 

Možda vas zanima... Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno! Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Nakon cupcakesa na red je došao trend šarenih macaronsa, a u hladnjacima trgovina mogli su se pronaći i nove, light verzije mliječnih proizvoda poput jogurta i namaza. Pojavljuju se i muesli kao zdravija alternativa kukuruznim pahuljicama, ali mi ipak biramo čokoladne okruglice koje nam popravljaju jutra čak i danas.

 

Možda vas zanima... Savršenstvo: Bijeli macarons s narančom Kolumne

 

 | Author: Stjepan Hornung foto: Stjepan Hornung

Oko 2007. obožavali smo isprobavati egzotično voće koje se pomalo uvodilo na police supermarketa, a dvije godine kasnije hit je postala i kava za van. Hrvati, kao najveći kavopije, otkrili su da ne moraju propuštati prvu jutarnju kavu čak ni kada se prekasno probude na posao. Živjela kava za van!

 

Možda vas zanima... Egzotična verzija klasika: Pavlova s kivijem i marakujom Recepti

 

Tih su godina popularni postali i vitaminski napici poput smoothieja, a od kolača otkrili smo tada poprilično egzotičan i nevjerojatan lava cake.

 

Možda vas zanima... Nezaboravno: Lava cake od bijele čokolade Recepti

 

lava kolač | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Posljednje desetljeće donosi neke sasvim nove trendove

U 2010. ušli smo s vegetarijanstvom kao sve popularnijim, drugačijim i modernim stilom prehrane. Oni koji su se ipak zadržali na mesnim delicijama posebno su uživali u jednostavnim ručkovima poput piletine u siru i vrhnju za kuhanje, a u Hrvatsku je došao i KFC sa svojom hrskavom pohanom piletinom. 

 

Možda vas zanima... Tjestenina sa sirom, vrhnjem i slasnim tajnim dodatkom Špajza

 

Od slastica posebno su nas oduševili cake pops, čokoladne lizalice na štapiću iz kućne radinosti, a hit je postao i nekadašnji sirotinjski kolač, onaj od griza i jabuka. Kolača s omiljenim namazom od čokolade i lješnjaka također se rado prisjećamo, a svoj su vrhunac dostigli oko 2015. godine.

 

Cake popsi Možda vas zanima... Idealno vikend društvo: Popularni cake popsi na četiri načina None

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nakon toga na red dolaze ozbiljni foodie trendovi. Sve se više ljudi informira o sirovoj i bezglutenskoj prehrani, veliki hit postaje hummus koji se ubrzo može kupiti i u trgovinama, pa je priprema doručka, ručka i večere još malo lakša. 

 

Možda vas zanima... Hummus - kako je namaz od slanutka oduševio svijet Špajza

 

Nakon toga, prije tek godinu dana posebno smo voljeli šarene zdjelice, Buddha bowls, hranu koja neodoljivo podsjeća na preslatke jednoroge, slavili smo street food, a proizvedena je i nova vrsta čokolade - ružičasta ruby.

 

Možda vas zanima... Novi gastronomski hit: Buddha bowls Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kad je u pitanju 2019. godina, možemo reći kako je priprema sourdough kruha postala apsolutni hit, a predviđamo i porast popularnosti šarenim zdravim napicima poput zlatnog mlijeka te još veću ljubav prema lokalno - sezonski - organsko pokretu.

 

Možda vas zanima... Korak po korak: Uzgojite starter za fini domaći kruh Špajza

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.