Desetljeće sladoleda i jela na žlicu
Kraj pedesetih godina prošlog stoljeća obilježile su bitne gastro inovacije – Vegeta i kultna Snjeguljica. Ova su dva proizvoda najavila desetljeće sladoleda, sladolednih torti, šlaga u čašicama te jela na žlicu.
Prema riječima naših baka, 1960-ih se spremalo mnogo kelja, graha i zelja, u priču su se uključila i jela s roštilja, a šlag je na kolačima postao neizostavan – neovisno o regiji. Skepsu i šaputanja nakratko su izazvale prve juhe iz vrećice, baš kao i Ledov Šlag u čašicama.
Djeca su u '60-ima jedva čekala da gosti odu kući kako bi mogli navaliti na preostale napolitanke, a od 1969. godine, i Cedevitu.
1970-e bez zajedničkog nazivnika
Desetljeće koje je uslijedilo teško bismo mogli opisati s nekoliko ključnih pojmova jer je, iz gastronomske perspektive, riječ o zaista šarolikom razdoblju.
Počelo je plasiranjem Čokolina na tržište, a završilo implementacijom postavki francuske nouvelle cuisine. Ljudi s u 1970-ima uživali u Griottama, odvažili se kupiti gotova jela, obilazili pizzerije i četvrtkom prije Dnevnika pratili Stevu Karapandžu.
Ispijali su čokoladne napitke i gemište s Lipičkim Studencem te uživali u purici s mlincima i pilećoj roladi.
Nek' nas ugoste 1980-e
Uz podjednako šarolike 1980-e vežemo proizvodnju prve Lino Lade i Nugatina, voćne bombone koji se lijepe za zube, mlijeko u plastičnim vrećicama, ali i početak pomame za hamburgerima.
Kad biste se mogli teleportirati 40-ak godina unatrag i otići u goste vašoj baki, vjerojatno bi vas dočekala sa šalicom Franckove Divke te Jadro ili Moto keksima.
Da ste se u prošlosti zadržali duže, baka bi na stol donijela ostatak od ručka, primjerice lovački gulaš, žgvacet ili čobanac, a možda i neku pitu ili burek. Čini nam se da se nije puno toga promijenilo.
90-ih smo najviše voljeli čokoladne novosti
Početkom 90-ih na domaćem su se tržištu pojavili novi okusi i oblici čokolada. Svi se dobro sjećamo Kolumbo čokoladica i blagdana uz čokoladne jaslice koje smo dobivali od rođaka. Ti su isti rođaci instantno postajali omiljeni, a kada se u slatkom paketu našla još i koja čokoladna bananica ili čokoladni biskvit s kremom, sreći nije bilo kraja.
Tih su se godina pojavili i voćni i ledeni čajevi te omiljeni sokovi za slaganje u prahu. Voljeli smo okus naranče, a kasnije, kada se na policama pojavio limun, dijelili smo se na obožavatelje narančastog i obožavatelje žutog napitka.
Od slanih jela, 90-ih smo posebno voljeli dane kada bi za ručak bila musaka, nešto drugačiji ručak sa sveprisutnim krumpirom. Nije nam bila strana ni hrana u konzervama, posebice grah koji je za te godine predstavljao kompletan, jednostavan i brz obrok za cijelu obitelj.
Pojava mikrovalne pećnice donijela je neke nove okuse, pa smo tako tih godina isprobavali i prve kokice iz mikrovalne koje su vrlo brzo zamijenile one iz aparata u koji se stavljao klasični kokičar, a zatim izbacivao najljepše, pravilne i hrskave grickalice.
Godine 1995. u Zagrebu je otvoren McDonalds što je donijelo novu eru fast fooda. Dugo očekivani lanac brze hrane natjerao nas je da barem jednom isprobamo te hamburgere i pite za kojima je svijet naprosto poludio.
Ne smijemo zaboraviti niti gusti sa šlagom kao obaveznu želju najmlađih kada bi ih odrasli napokon odlučili povesti na kavu u obližnji kafić. Uz obavezno obećanje o lijepom ponašanju, naravno.
Gumeni bomboni, aromatizirana voda u bocama i slastičarski trendovi koji su slavili tiramisu kao jednu od najfinijih talijanskih slastica također su obilježili ovaj dio odrastanja.
Prijelaz iz 90-ih u 2000-e obilježio je dolazak najpopularnijeg svjetskog kuhara na male ekrane. Jamie Oliver izbacio je svoju prvi emisiju i pokrenuo revoluciju kuhanja diljem svijeta, pa je tako novo tisućljeće odmah izgledalo još malo bolje.
Od 2000. godine počinje preporod u svijetu kulinarstva
Muffini, superpopularne mačje oči, sladoledi u ogromnim posudama od čak nekoliko litara i brzi, jednostavni kolači s pudingom koji nastaju i nestaju u samo nekoliko minuta, obilježili su početak 2000-ih.
Nakon ovakvih jednostavnih delicija, veliki hit postale su njemačke čokoladice koje su se napokon mogle kupiti i u našim trgovinama, pa smo tako uživali u kremastim punjenjima i najfinijoj mliječnoj čokoladni nekih od najvećih svjetskih proizvođača koje volimo i danas.
Čokolada s rižom također je bila ogroman hit oko 2004. godine, a zatim smo shvatili da najbolje slatkiše ipak radimo sami, pa smo se napokon upoznali sa superpopularnim cupcakesima.
Nakon cupcakesa na red je došao trend šarenih macaronsa, a u hladnjacima trgovina mogli su se pronaći i nove, light verzije mliječnih proizvoda poput jogurta i namaza. Pojavljuju se i muesli kao zdravija alternativa kukuruznim pahuljicama, ali mi ipak biramo čokoladne okruglice koje nam popravljaju jutra čak i danas.
Oko 2007. obožavali smo isprobavati egzotično voće koje se pomalo uvodilo na police supermarketa, a dvije godine kasnije hit je postala i kava za van. Hrvati, kao najveći kavopije, otkrili su da ne moraju propuštati prvu jutarnju kavu čak ni kada se prekasno probude na posao. Živjela kava za van!
Tih su godina popularni postali i vitaminski napici poput smoothieja, a od kolača otkrili smo tada poprilično egzotičan i nevjerojatan lava cake.
Posljednje desetljeće donosi neke sasvim nove trendove
U 2010. ušli smo s vegetarijanstvom kao sve popularnijim, drugačijim i modernim stilom prehrane. Oni koji su se ipak zadržali na mesnim delicijama posebno su uživali u jednostavnim ručkovima poput piletine u siru i vrhnju za kuhanje, a u Hrvatsku je došao i KFC sa svojom hrskavom pohanom piletinom.
Od slastica posebno su nas oduševili cake pops, čokoladne lizalice na štapiću iz kućne radinosti, a hit je postao i nekadašnji sirotinjski kolač, onaj od griza i jabuka. Kolača s omiljenim namazom od čokolade i lješnjaka također se rado prisjećamo, a svoj su vrhunac dostigli oko 2015. godine.
Nakon toga na red dolaze ozbiljni foodie trendovi. Sve se više ljudi informira o sirovoj i bezglutenskoj prehrani, veliki hit postaje hummus koji se ubrzo može kupiti i u trgovinama, pa je priprema doručka, ručka i večere još malo lakša.
Nakon toga, prije tek godinu dana posebno smo voljeli šarene zdjelice, Buddha bowls, hranu koja neodoljivo podsjeća na preslatke jednoroge, slavili smo street food, a proizvedena je i nova vrsta čokolade - ružičasta ruby.
Kad je u pitanju 2019. godina, možemo reći kako je priprema sourdough kruha postala apsolutni hit, a predviđamo i porast popularnosti šarenim zdravim napicima poput zlatnog mlijeka te još veću ljubav prema lokalno - sezonski - organsko pokretu.