Špajza 06. lipnja 2025.

Ovih 17 osnovnih začina svatko treba imati u kuhinji

začini
Koje osnovne začine svatko treba imati u svojoj kuhinji?
foto: Anju Ravindranath/Unsplash
Donosimo popis 17 začina koje bi svatko trebao imati u kuhinji jer od njih nastaju posebno ukusna i slasna jela

Početnici u kuhinji često se susreću s istim problemom – njihova jela ispadaju bljutava, bez izraženog okusa. Srećom, postoji jednostavno rješenje: nekoliko osnovnih začina u kuhinjskom ormariću može činiti čuda. Iako mnogi misle da se začini koriste samo u egzotičnim jelima, istina je da oni obogaćuju svaku kuhinju – od domaćih variva do brzih večera.

Iskusniji kuhari dobro znaju koliko začini mogu promijeniti okus jela. Većina začina na ovoj listi jednostavna je za korištenje, ima izraženu aromu i savršena je za sve koji žele unijeti više okusa u svakodnevno kuhanje – bez kompliciranja.

Naravno, moglo bi na ovaj popis ući i začinsko bilje poput vlasca, bosiljka, metvice, ružmarina, lovorova lista i brojnih drugih začina. No ovaj put začinsko bilje odlučili smo preskočiti na našem popisu, a ti ga slobodno koristi u svojoj kuhinji, baš kao što ga i mi koristimo, i u svoju smočnicu spremi ono začinsko bilje koje ti najviše odgovara...

kviz, začini Možda vas zanima... KVIZ Prepoznaješ li 10/10 začina? Kviz

papar | Author: Calum Lewis/Pinterest Crni papar foto: Calum Lewis/Pinterest

1. (Crni) papar

Osnovni začin koji bi svi početnici trebali imati – crni papar daje jaču pikantnost, bijeli je blaži. Odličan je za juhe, umake i mesna jela, a cijela zrna savršena su za temeljce. Zeleni papar ima blagu, gotovo biljno-aromatičnu notu.

nestašica Možda vas zanima... Očekuje se nestašica i poskupljenje ovog začina, nabavi ga na vrijeme Špajza

2. Cimet

Neizostavan u desertima poput pite od jabuka i keksa, daje toplinu i blagu slatkoću. Cimet se odlično slaže i s mesom, osobito u začinskim mješavinama za svinjetinu i govedinu. Štapići cimeta zadržavaju svježinu arome dulje od mljevene verzije.

taylor swift cimet rolice Možda vas zanima... Imamo recept za cimet rolice koje obožava Taylor Swift Recepti

cimet | Author: Rens D/Unsplash Cimet foto: Rens D/Unsplash

3. Mljevena paprika

Dimljena, ljuta ili slatka, mljevena paprika dodaje boju i blagi okus mnogim jelima. Savršena je za variva, gulaše i jela s roštilja. Dobro se kombinira s drugim začinima i vrlo je jednostavna za upotrebu.

4. Kurkuma

Kurkuma daje jelima toplu, zemljanu aromu i prepoznatljivu žutu boju. Iako se često koristi u azijskoj kuhinji, savršena je i za variva, rižota i juhe. Osim arome, kurkuma je poznata i po protuupalnim svojstvima.

Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 26. Kurkuma Špajza

 | Author: Ranadipta Sandhukhan/Pexels Kurkuma foto: Ranadipta Sandhukhan/Pexels

5. Muškatni oraščić

Ima topao, orašast okus i koristi se u kremastim jelima, pireu i kolačima. Najbolji je kad se svježe nariba. Odličan je i u jesenskim i zimskim desertima poput pite od bundeve.

Mušatni oraščić Možda vas zanima... Muškatni oraščić - začin zbog kojeg su se vodili ratovi Špajza

6. Kumin

Zemljan i aromatičan, često se koristi u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Odličan je u salsama, varivima i začinskim mješavinama. Prženje cijelih sjemenki pojačava njegov okus.

Kumin Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 19. Kumin Špajza

7. Sjemenke gorušice

Sjemenke gorušice dodaju pikantnu, blago gorkastu notu umacima, marinadama i domaćem senfu. Žute su blaže, dok su crne i smeđe jače i pikantnije. Zagrijane na ulju daju bogatu aromu.

senf Možda vas zanima... Recept za domaći senf za samo par minuta Recepti

kajenska papričica | Author: etsy.com/Pinterest Kajenska papričica foto: etsy.com/Pinterest

8. Kajenska papričica

Kajenska papričica - nipošto kajenski papar kako ga često mnogi nazivaju (prah se dobiva od ljute papričice nazvane cayenne, a ne neke egzotične vrste papra!) je vrlo ljut začin i zato se treba koristiti štedljivo za dodavanje žestine jelima. Savršena je za pikantne umake, meso i tjestenine. Može se kombinirati sa slatkom mljevenom ili dimljenom paprikom za ravnotežu boje i ljutine.

9. Đumbir

Đumbir je pikantan i osvježavajuć, odličan za wokove, juhe, kekse i napitke. Najbolji je svjež, ali i suhi đumbir u prahu može poslužiti i zapravo je i bolji u određenim situacijama (o tome više pronađi na linku niže). Đumbir se često koristi i zbog svojih ljekovitih svojstava.

đumbir Možda vas zanima... Mljeveni vs. svježi: koji đumbir je snažniji? Špajza

češnjak | Author: Mike Kenneally/Unsplash Češnjak foto: Mike Kenneally/Unsplash

10. Češnjak

Češnjak je nezaobilazan u gotovo svakoj kuhinji – svjež ima najjači okus, dok je prah praktičan. Češnjak je odličan u tjesteninama, mesnim jelima, umacima i marinadama. Prženjem u ulju ili maslacu razvija neodoljivu aromu.

11. Kardamom

Kardamom je dostupan u zelenoj (slatkastoj) i crnoj (zemljanoj) varijanti, koristi se u slasticama, čajevima i rižotima. Savršen je za balansiranje bogatih okusa, osobito u onim jelima koja sadrže puno mlijeka. Može se koristiti u zrnu ili mljeven, ovisno o jelu.

Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 12. Kardamom Špajza

12. Suhi mango prah (amchur)

Suhi mango prah daje kiselkastu i voćnu notu jelima, te je odlična zamjena za limun. Koristi se u začinskim mješavinama i jelima s mljevenim mesom. Vrlo je koncentriran – dovoljno je samo malo praha.

 | Author: Thinkstock Klinčić foto: Thinkstock

13. Klinčić

Klinčić je intenzivnog, slatkasto-gorkog okusa, koristi se u slatkim i slanim jelima. Odličan je u marinadama, varivima, desertima i začinskim mješavinama. Bolje ga je koristiti mljevenog zbog jačine.

14. Korijander

Mljeveni korijander daje toplu, citrusnu notu i odlično se slaže s meksičkom i azijskom kuhinjom. Može se koristiti i u salatama, umacima i marinadama. Prženje sjemenki prije mljevenja pojačava aromu.

Začini Možda vas zanima... Nemoj bacati začine zbog isteka roka trajanja Špajza

15. Komorač

Komorač okusom dosta sliči anisu i odlično se uklapa u juhe, variva, umake i deserte. Savršen je uz jabuke, kruške, smokve i datulje. Koristi se i u mnogim začinskim mješavinama.

 | Author: Shutterstock Sumak foto: Shutterstock

16. Sumak

Sumak je kiselkast i osvježavajuć začin koji se koristi bez kuhanja. Savršen je za salate, pečeno meso i čak slastice. Dodaje ravnotežu previše slatkim jelima.

17. Curry prah

Curry prah je mješavina više začina poput kurkume, kumina i papra, idealan za brzu pripremu jela s bogatim okusom. Koristi se u mesnim, povrtnim i čak hladnim jelima poput salata. Odličan za one koji žele eksperimentirati s fuzijskom kuhinjom.

Možda vas zanima... Magična mješavina: Što je zapravo curry? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.