Početnici u kuhinji često se susreću s istim problemom – njihova jela ispadaju bljutava, bez izraženog okusa. Srećom, postoji jednostavno rješenje: nekoliko osnovnih začina u kuhinjskom ormariću može činiti čuda. Iako mnogi misle da se začini koriste samo u egzotičnim jelima, istina je da oni obogaćuju svaku kuhinju – od domaćih variva do brzih večera.
Iskusniji kuhari dobro znaju koliko začini mogu promijeniti okus jela. Većina začina na ovoj listi jednostavna je za korištenje, ima izraženu aromu i savršena je za sve koji žele unijeti više okusa u svakodnevno kuhanje – bez kompliciranja.
Naravno, moglo bi na ovaj popis ući i začinsko bilje poput vlasca, bosiljka, metvice, ružmarina, lovorova lista i brojnih drugih začina. No ovaj put začinsko bilje odlučili smo preskočiti na našem popisu, a ti ga slobodno koristi u svojoj kuhinji, baš kao što ga i mi koristimo, i u svoju smočnicu spremi ono začinsko bilje koje ti najviše odgovara...
Crni papar
1. (Crni) papar
Osnovni začin koji bi svi početnici trebali imati – crni papar daje jaču pikantnost, bijeli je blaži. Odličan je za juhe, umake i mesna jela, a cijela zrna savršena su za temeljce. Zeleni papar ima blagu, gotovo biljno-aromatičnu notu.
2. Cimet
Neizostavan u desertima poput pite od jabuka i keksa, daje toplinu i blagu slatkoću. Cimet se odlično slaže i s mesom, osobito u začinskim mješavinama za svinjetinu i govedinu. Štapići cimeta zadržavaju svježinu arome dulje od mljevene verzije.
Cimet
3. Mljevena paprika
Dimljena, ljuta ili slatka, mljevena paprika dodaje boju i blagi okus mnogim jelima. Savršena je za variva, gulaše i jela s roštilja. Dobro se kombinira s drugim začinima i vrlo je jednostavna za upotrebu.
4. Kurkuma
Kurkuma daje jelima toplu, zemljanu aromu i prepoznatljivu žutu boju. Iako se često koristi u azijskoj kuhinji, savršena je i za variva, rižota i juhe. Osim arome, kurkuma je poznata i po protuupalnim svojstvima.
Kurkuma
5. Muškatni oraščić
Ima topao, orašast okus i koristi se u kremastim jelima, pireu i kolačima. Najbolji je kad se svježe nariba. Odličan je i u jesenskim i zimskim desertima poput pite od bundeve.
6. Kumin
Zemljan i aromatičan, često se koristi u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Odličan je u salsama, varivima i začinskim mješavinama. Prženje cijelih sjemenki pojačava njegov okus.
7. Sjemenke gorušice
Sjemenke gorušice dodaju pikantnu, blago gorkastu notu umacima, marinadama i domaćem senfu. Žute su blaže, dok su crne i smeđe jače i pikantnije. Zagrijane na ulju daju bogatu aromu.
Kajenska papričica
8. Kajenska papričica
Kajenska papričica - nipošto kajenski papar kako ga često mnogi nazivaju (prah se dobiva od ljute papričice nazvane cayenne, a ne neke egzotične vrste papra!) je vrlo ljut začin i zato se treba koristiti štedljivo za dodavanje žestine jelima. Savršena je za pikantne umake, meso i tjestenine. Može se kombinirati sa slatkom mljevenom ili dimljenom paprikom za ravnotežu boje i ljutine.
9. Đumbir
Đumbir je pikantan i osvježavajuć, odličan za wokove, juhe, kekse i napitke. Najbolji je svjež, ali i suhi đumbir u prahu može poslužiti i zapravo je i bolji u određenim situacijama (o tome više pronađi na linku niže). Đumbir se često koristi i zbog svojih ljekovitih svojstava.
Češnjak
10. Češnjak
Češnjak je nezaobilazan u gotovo svakoj kuhinji – svjež ima najjači okus, dok je prah praktičan. Češnjak je odličan u tjesteninama, mesnim jelima, umacima i marinadama. Prženjem u ulju ili maslacu razvija neodoljivu aromu.
11. Kardamom
Kardamom je dostupan u zelenoj (slatkastoj) i crnoj (zemljanoj) varijanti, koristi se u slasticama, čajevima i rižotima. Savršen je za balansiranje bogatih okusa, osobito u onim jelima koja sadrže puno mlijeka. Može se koristiti u zrnu ili mljeven, ovisno o jelu.
12. Suhi mango prah (amchur)
Suhi mango prah daje kiselkastu i voćnu notu jelima, te je odlična zamjena za limun. Koristi se u začinskim mješavinama i jelima s mljevenim mesom. Vrlo je koncentriran – dovoljno je samo malo praha.
Klinčić
13. Klinčić
Klinčić je intenzivnog, slatkasto-gorkog okusa, koristi se u slatkim i slanim jelima. Odličan je u marinadama, varivima, desertima i začinskim mješavinama. Bolje ga je koristiti mljevenog zbog jačine.
14. Korijander
Mljeveni korijander daje toplu, citrusnu notu i odlično se slaže s meksičkom i azijskom kuhinjom. Može se koristiti i u salatama, umacima i marinadama. Prženje sjemenki prije mljevenja pojačava aromu.
15. Komorač
Komorač okusom dosta sliči anisu i odlično se uklapa u juhe, variva, umake i deserte. Savršen je uz jabuke, kruške, smokve i datulje. Koristi se i u mnogim začinskim mješavinama.
Sumak
16. Sumak
Sumak je kiselkast i osvježavajuć začin koji se koristi bez kuhanja. Savršen je za salate, pečeno meso i čak slastice. Dodaje ravnotežu previše slatkim jelima.
17. Curry prah
Curry prah je mješavina više začina poput kurkume, kumina i papra, idealan za brzu pripremu jela s bogatim okusom. Koristi se u mesnim, povrtnim i čak hladnim jelima poput salata. Odličan za one koji žele eksperimentirati s fuzijskom kuhinjom.