Špajza 04. siječnja 2019.

U novu zdravije? Imamo sjajne ideje za zdrave, ali ukusne zalogaje

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Od doručka, preko slastica, pa sve do večere, odabrali smo ukusne, ali nešto zdravije recepte koji će se posebno svidjeti onima koji su od 2019. odlučili odabrati zdraviji način prehrane.

Pripremili smo čak 17 sjajnih ideja za zdraviji, ali jednako ukusan doručak, ručak, večeru, pa i slastice. Ne vjerujete? Bacite oko na našu listu!

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Doručak - slani slatki zalogaji za početak dana

Na doručku se baš nikada ne štedi. Ne kaže se uzalud kako je prvi obrok u danu ujedno i najvažniji. Počastite se raskošnim jelima s jajima, povrćem, a čak je komadić slanine povremeno dobra ideja. 

Slani muffini sjajan su i brz zalogaj u kojem možete uživati ujutro, a dodati im možete baš svaki dodatak koji vam padne na pamet. Ono što nas je posebno oduševilo kod ovih slasnih zalogaja jest i činjenica da ih možete ponijeti na posao, pa uživati u zdravom obroku i izvan vlastite kuhinje.

 

Možda vas zanima... Slani muffini s paprikom, sirom i kulenom za doručak za poželjeti Kolumne

 

Omlet, omiljeni doručak mnogih, pretvorite u zdraviju poslasticu za početak dana, pa mu dodajte cvjetaču, luk i brokulu. Zasitan, zdrav i iznenađujuće ukusan doručak spreman je u rekordnom roku, a iako vas kombinacija namirnica neće osvojiti na prvu, kada na tanjuru vidite divne boje, vjerujte, naprosto ćete ga morati isprobati.
 

Omlet-s-cvjetačom Možda vas zanima... Dobar početak dana uz povrtni omlet Recepti

 

Slatki doručak ne mora nužno biti i nezdrav. Riža na kokosovom mlijeku divna je podloga za nove okuse. Dodajte joj omiljene začine, orašaste plodove ili voće, pa uživajte u novoj varijanti klasika.

 

Možda vas zanima... Riža na (kokosovom) mlijeku - za doručak ili desert Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ručak - od juha, preko burgera i tortilja, pa sve do omiljenih klasika

Juhice su uvijek logičan odabir kada je u pitanju zdravija prehrana. Jedno od omiljenih je i slatki kupus s rajčicom. Osim što podsjeća na djetinjstvo, pružit će vam dobru dozu zdravlja u samo jednom tanjuru, a upravo je to savršen način za započeti novu godinu. 

 

Varivo od slatkog kupusa Možda vas zanima... Varivo naše mladosti: Slatki kupus s rajčicom Recepti

 

Dobrom burgeru teško je odoljeti, no zamijenite li nešto masnije meso finom pljeskavicom od graha, bijelo pecivo integralnim, a majonezu umakom na bazi grčkog jogurta, uživanje u burgeru više nikada neće biti problem.

 

burgeri Možda vas zanima... Burgeri od graha kao neki novi, slasni fast food Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Gusto jelo na žlicu koje možete upakirati i u fine tortilje zvuči kao idealan ručak. Osim što ste dobili dva jela u samo jednom loncu, ostatak možete pretvoriti i u genijalan gablec.

 

Možda vas zanima... Vegetarijanski chili s tortiljama od heljdinog brašna Kolumne

 

Riža i brzinski umak od piletine poprimit će sasvim novi oblik kada isprobate ovaj jednostavni recept za klasiku na finiji i zdravi način. Kombinacija s kojom ne možete pogriješiti u novom, još boljem ruhu. Za prste polizati!

 

Možda vas zanima... Piletina s rižom - klasika na finiji i zdraviji način Kolumne

 

Juhu u hladnijim danima naprosto ne odbijamo, a ona koja spaja rajčicu, kelj i slanutak zvuči naprosto božanstveno. 

 

Možda vas zanima... Okrijepite se juhom od rajčice, kelja i slanutka Recepti

 

juha od rajčice | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Večera - lagane, ali fantastične poslastice

Večere su često rezervirane za slasne delicije i hrskave grickalice. Želite li pobjeći od čipsa i smokija, okrenite se jednostavnijim grickalicama koje će oduševiti čak i najmlađe. Jednostavno je - slanutak pretvorite u omiljenu poslasticu na kraju dana!

 

Možda vas zanima... Pretvorite slanutak u slasnu grickalicu koja ne deblja! Kolumne

 

Zasitna grickalica koja bi vam se posebice mogla svidjeti može postati i batat. Ubacite ga u začine, pa u pećnicu, pričekajte da poprimi aromatičnu koricu i bacite se na degustiranje.

 

Batat Možda vas zanima... Prilog za čistu peticu: Slatki krumpir s ružmarinom Recepti

 

pečeni batat | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Želite li uživati u nešto raskošnijoj večeri, tjestenina će biti dobar odabir samo u slučaju ako je začinite zdravijim umakom, a zdraviji od onog koji spaja avokado i špinat, pitate li nas, jednostavno ne postoji.
 

Možda vas zanima... Špageti u umaku od avokada i špinata Kolumne

 

Puretina je sjajan odabir za nešto zdraviji meni, pa svakako preporučujemo i salate s ovim jednostavnim komadom mesa, posebice ako ga kombinirate sa sezonskim povrćem, pa i ponekim tvrdo kuhanim jajem poput naše kolumnistice Geekete.

 

Možda vas zanima... Geeketina brza salata s puretinom i povrćem Kolumne

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa


Slastice - neodoljive i bez šećera!

Sočne i tako neodoljive, kocke od kikirikija i pirovog brašna sjajna su alternativa omiljenim čokoladnim browniesima. Volite li kikiriki maslac, na ovu poslasticu naprosto morate navaliti.

 

Možda vas zanima... Sočne kocke od kikirikija - nema druge, ovo naprosto morate isprobati Kolumne

 

Muffini su idealan brzinski desert, a dodate li im mrkvu i orahe, a izbacite nepotrebni šećer i čokoladu, postat će i za nijansu zdraviji.

 

Možda vas zanima... Sočni muffini s mrkvom i orasima Recepti



Iako sadrži šećer, fina torta od ricotte i badema bit će idealna slastica za baš svaku priliku, a svakako i zdravija opcija od sličnih, a težih deserata.

 

Možda vas zanima... Super jednostavan kolač od ricotte, badema i limuna Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Ako vam pak kronično nedostaje čokolade, ne očajavajte. Napravite svoju. Dodati joj možete baš svaki dodatak koji vam padne na pamet, a bit će i daleko zdravija od one kupovne.

 

Možda vas zanima... Za izbirljive: Domaća čokolada s bademima Kolumne


Za kraj, čokoladni keksići s pirovim brašnom i orasima sjajan su način za uživanje u slatkišima na zdraviji način. Vjerujte, s ovim ćete slatkim zalogajima oduševiti baš sve.
 

Možda vas zanima... Čokoladni keksi s orasima za najslađa popodneva Kolumne

Dobar tek!

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.