Povrtni gulaši i juhe, povrće iz pećnice, pa čak i zdrave slastice jednostavnija su jela nego što možete zamisliti. Uživaj u brzim, zdravim, ali i finim te pristupačnim zalogajima za ručak na nikad lakši način.
Toplo i na žlicu
Kombinacije sezonskih namirnica u toplim juhama uvijek su odlična ideja. U zimsko doba aktualni su kelj, prokulice, krumpir, mrkva, kupus, cvjetača i špinat. Spojiš li ih s dodacima iz konzerve kao što su grah ili slanutak ili pak sa smrznutim povrćem kao što su grašak i mahune, stvorit ćeš sjajna topla jela na žlicu idealna za zimske dane.
Povrće u sezoni uvijek je jeftinije od onog koje nije u sezoni, a kombinirati ga možeš na nebrojeno mnogo načina. Varivo od kiselog kupusa s grahom ili pak varivo od slatkog kupusa, ono u kojem ćeš spojiti kelj, mrkvu i krumpir ili pak bogati gulaš bez mesa sa slanutkom samo su neke od ideja za brz, zdrav, ali ukusan ručak.
Popečci umjesto mesa
Umjesto pripreme mesa koje je često nešto skuplje od ostatka namirnica, zabavi se različitim spojevima povrća i/ili grahorica te žitarica u finim popečcima. Cikla, slanutak, grah ili špinat i svježi sir idealno će se snaći u glavnim ulogama kada su u pitanju popečci, a priprema vam neće oduzeti više od pola sata. Stvoreno za užurbane radne dane!
Pećnica kao najbolji prijatelj
Povrće iz pećnice poprimit će bolje arome od onog kuhanog na štednjaku, u slanoj vodi. Krumpir i mrkvu ubaci u pećnicu, dodaj im salatu po želji, umak ili skuhaj omiljenu žitaricu, pa uživajte u brzom i zasitnom ručku.
Konkretni, slani muffini
Različiti muffini od brašna kao što su pirovo, bučino i zobeno također će biti odličan način da u jednom zalogaju kombinirate sezonsko povrće, sireve i dodatke poput pureće šunke ili posnog sira. Sastojke poveži jajem, začini svježim začinskim biljem i posluži kao snack za goste.
Brzi, zdraviji i primamljivi deserti
Osim za doručak, zobenu kašu možeš poslužiti i kao usputni desert. Pusti da zobene pahuljice odstoje nekoliko sati u vodi ili mlijeku po želji, dodaj im malo kvalitetnog gorkog kakaa, dobrog kikiriki maslaca i voće po želji, pa uživaj u brzom, zdravom i slasnom snacku.
Crumble je također jedan od onih deserata koji možeš prilagoditi zdravijem načinu života. Jabuke ili drugo voće nasjeckaj na sitne kockice, ubaci ih u posudu za pečenje, pa dodaj žličicu meda, cimeta, anis i druge začine po želji.
Ugodi si te kombinaciji dodaj i koju žlicu vina kako bi arome bile još intenzivnije i slasnije. Pospi kombinacijom zobenih pahuljica i pirovog brašna te koje žlice meda ili rižinog slada. Jednostavno, brzo i za prste polizati!