Recepti 15. rujna 2024.

Što kuhati za ručak? Imamo genijalne ideje za cijeli tjedan

ideje za ručak
Odlične zdrave ideje za brzi ručak svaki dan u tjednu
foto: Shutterstock; Thinkstock; Stockfood; Instagram
Zdrava i pametnija prehrana ne mora nužno biti i skuplja. Pripremili smo vam sjajne ideje za svaki dan.

Povrtni gulaši i juhe, povrće iz pećnice, pa čak i zdrave slastice jednostavnija su jela nego što možete zamisliti. Uživaj u brzim, zdravim, ali i finim te pristupačnim zalogajima za ručak na nikad lakši način.

Toplo i na žlicu

Kombinacije sezonskih namirnica u toplim juhama uvijek su odlična ideja. U zimsko doba aktualni su kelj, prokulice, krumpir, mrkva, kupus, cvjetača i špinat. Spojiš li ih s dodacima iz konzerve kao što su grah ili slanutak ili pak sa smrznutim povrćem kao što su grašak i mahune, stvorit ćeš sjajna topla jela na žlicu idealna za zimske dane. 

Povrće u sezoni uvijek je jeftinije od onog koje nije u sezoni, a kombinirati ga možeš na nebrojeno mnogo načina. Varivo od kiselog kupusa s grahom ili pak varivo od slatkog kupusa, ono u kojem ćeš spojiti kelj, mrkvu i krumpir ili pak bogati gulaš bez mesa sa slanutkom samo su neke od ideja za brz, zdrav, ali ukusan ručak.

slanutak varivo Možda vas zanima... BRZO GOTOVO Gusto varivo od slanutka i špinata Recepti Porrusalda Možda vas zanima... Fina gusta juha s porilukom, baš za ovakve kišne dane Recepti Varivo od leće i povrća s kobasicama Možda vas zanima... Varivo od leće i povrća s kobasicama otjerat će kišu Recepti

Varivo od leće i povrća s kobasicama | Author: Stockfood Varivo od leće i povrća s kobasicama foto: Stockfood

Popečci umjesto mesa

Umjesto pripreme mesa koje je često nešto skuplje od ostatka namirnica, zabavi se različitim spojevima povrća i/ili grahorica te žitarica u finim popečcima. Cikla, slanutak, grah ili špinat i svježi sir idealno će se snaći u glavnim ulogama kada su u pitanju popečci, a priprema vam neće oduzeti više od pola sata. Stvoreno za užurbane radne dane!

popečci od cikle Možda vas zanima... Nešto potpuno drugačije: Popečci od cikle i mrkve None Možda vas zanima... Sezonski popečci kojima je teško reći NE Recepti Možda vas zanima... Ukusne i zdrave polpete od blitve Recepti

popečci od rajčice | Author: Instagram @womensweeklyfood Popečci foto: Instagram @womensweeklyfood

Pećnica kao najbolji prijatelj

Povrće iz pećnice poprimit će bolje arome od onog kuhanog na štednjaku, u slanoj vodi. Krumpir i mrkvu ubaci u pećnicu, dodaj im salatu po želji, umak ili skuhaj omiljenu žitaricu, pa uživajte u brzom i zasitnom ručku. 

Možda vas zanima... Povrće iz pećnice - donosi bogatije arome i slaže se uz svaki prilog Špajza Pečeno povrće Možda vas zanima... Ovako možeš ispeći baš svaku vrstu povrća... Špajza pečene rotkvice Možda vas zanima... Pečene rotkvice s medom - odličan sezonski prilog Recepti

Pečeno povrće | Author: Shutterstock Mrkve iz pećnice foto: Shutterstock

Konkretni, slani muffini

Različiti muffini od brašna kao što su pirovo, bučino i zobeno također će biti odličan način da u jednom zalogaju kombinirate sezonsko povrće, sireve i dodatke poput pureće šunke ili posnog sira. Sastojke poveži jajem, začini svježim začinskim biljem i posluži kao snack za goste. 

Možda vas zanima... Obrok na brzaka: Muffini sa špinatom i feta sirom Recepti Možda vas zanima... Slasne, ali pametne ideje za tjedni meni blogerice Tasty Business Špajza

muffini | Author: Thinkstock Slani muffini sa sirom foto: Thinkstock

Brzi, zdraviji i primamljivi deserti

Osim za doručak, zobenu kašu možeš poslužiti i kao usputni desert. Pusti da zobene pahuljice odstoje nekoliko sati u vodi ili mlijeku po želji, dodaj im malo kvalitetnog gorkog kakaa, dobrog kikiriki maslaca i voće po želji, pa uživaj u brzom, zdravom i slasnom snacku.

Možda vas zanima... Zobena kaša nije dosadna: Tri ideje za sjajan doručak Recepti

crumble od šljiva | Author: Instagram @zuckerzimtundliebe Crumble foto: Instagram @zuckerzimtundliebe

Crumble je također jedan od onih deserata koji možeš prilagoditi zdravijem načinu života. Jabuke ili drugo voće nasjeckaj na sitne kockice, ubaci ih u posudu za pečenje, pa dodaj žličicu meda, cimeta, anis i druge začine po želji.

Ugodi si te kombinaciji dodaj i koju žlicu vina kako bi arome bile još intenzivnije i slasnije. Pospi kombinacijom zobenih pahuljica i pirovog brašna te koje žlice meda ili rižinog slada. Jednostavno, brzo i za prste polizati!

Možda vas zanima... Kombinacija iz snova: Crumble od jabuka i oraha Recepti Možda vas zanima... Crumble od jabuke i kruške kojem ćete se htjeti vratiti Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.