Špajza 28. siječnja 2019.

Zdrav, a jeftin ručak - imamo genijalne ideje za cijeli tjedan

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdrava i pametnija prehrana ne mora nužno biti i skuplja. Pripremili smo vam sjajne ideje za svaki dan.

Povrtni gulaši i juhe, povrće iz pećnice, pa čak i zdrave slastice jednostavnija su jela nego što možete zamisliti. Uživajte u brzim, zdravim, ali i finim te pristupačnim zalogajima na nikad lakši način.
 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Toplo i na žlicu

Kombinacije sezonskih namirnica u toplim juhama uvijek su odlična ideja. U zimsko doba aktualni su kelj, prokulice, krumpir, mrkva, kupus, cvjetača i špinat. Spojite li ih s dodacima iz konzerve kao što su grah ili slanutak ili pak sa smrznutim povrćem kao što su grašak i mahune, stvorit ćete sjajna topla jela na žlicu idealna za zimske dane. 

 

Kiseli kupus Možda vas zanima... Kupus na žlicu - varivo iz djetinjstva spremno je na povratak Recepti

 

Povrće u sezoni uvijek je jeftinije od onog koje nije u sezoni, a kombinirati ga možete na nebrojeno mnogo načina. Varivo od kiselog kupusa s grahom, ono u kojem ćete spojiti kelj, mrkvu i krumpir ili pak bogati gulaš bez mesa sa slanutkom samo su neke od ideja za brz, zdrav, ali ukusan ručak.

 

Možda vas zanima... Fino i jednostavno: Gusti gulaš od slanutka i špinata Špajza Možda vas zanima... Utoplite se: Gusto varivo od slanutka i curryja Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Popečci umjesto mesa

Umjesto pripreme mesa koje je često nešto skuplje od ostatka namirnica, zabavite se različitim spojevima u finim popečcima. Cikla, slanutak, grah ili špinat i svježi sir idealno će se snaći u glavnim ulogama kada su u pitanju popečci, a priprema vam neće oduzeti više od pola sata. Stvoreno za užurbane radne dane!

 

popečci od cikle Možda vas zanima... Nešto potpuno drugačije: Popečci od cikle i mrkve None Možda vas zanima... Sezonski popečci kojima je teško reći NE Recepti Možda vas zanima... Ukusne i zdrave polpete od blitve Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Pećnica kao najbolji prijatelj

Povrće iz pećnice poprimit će bolje arome od onog kuhanog na štednjaku, u slanoj vodi. Krumpir i mrkvu ubacite u pećnicu, dodajte im salatu po želji, umak ili skuhajte omiljenu žitaricu, pa uživajte u brzom i zasitnom ručku. 

 

Možda vas zanima... Povrće iz pećnice - donosi bogatije arome i slaže se uz svaki prilog Špajza

 

Različiti muffini od brašna kao što su pirovo, bučino i zobeno također će biti odličan način da u jednom zalogaju kombinirate sezonsko povrće, sireve i dodatke poput pureće šunke ili posnog sira. Sastojke povežite jajem, začinite svježim začinskim biljem i poslužite kao snack za goste. 

 

Možda vas zanima... Obrok na brzaka: Muffini sa špinatom i feta sirom Recepti Možda vas zanima... Slasne, ali pametne ideje za tjedni meni blogerice Tasty Business Špajza

 

muffini | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Brzi, zdraviji i primamljivi deserti

Osim za doručak, zobenu kašu možete poslužiti i kao usputni desert. Pustite da zobene pahuljice odstoje nekoliko sati u vodi ili mlijeku po želji, dodajte im malo kvalitetnog gorkog kakaa, dobrog kikiriki maslaca i voće po želji, pa uživajte u brzom, zdravom i slasnom snacku.

 

Možda vas zanima... Zobena kaša nije dosadna: Tri ideje za sjajan doručak Recepti

 

Crumble je također jedan od onih deserata koje možete prilagoditi zdravijem načinu života. Jabuke ili drugo voće nasjeckajte na sitne kockice, ubacite je u posudu za pečenje, pa dodajte žličicu meda, cimeta, anis i druge začine po želji. Ugodite si te kombinaciji dodajte i koju žlicu vina kako bi arome bile još intenzivnije i slasnije. Pospite kombinacijom zobenih pahuljica i pirovog brašna te koje žlice meda ili rižinog slada. Jednostavno, brzo i za prste polizati!

 

Možda vas zanima... Kombinacija iz snova: Crumble od jabuka i oraha Recepti Možda vas zanima... Crumble od jabuke i kruške kojem ćete se htjeti vratiti Recepti

 

Dobar tek!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.