Nemaš vremena nakuhavati novi ručak baš svaki dan? Imamo rješenje za tebe - hrpu odličnih ideja i recepata za jela koja možeš skuhati jedan dan, a u njima uživati i sljedeći dan, kada su uglavnom još ukusnija.
Naš popis takvih jela je podulji - salate, juhe, variva, gulaši, umaci... Na tebi je samo da od svega ponuđenog odlučiš što ćeš kuhati!
Salate
Salate su uvijek dobar odabir za brzinski ručak, a odlična je stvar i to što ih možeš spremiti u hladnjak i u istim okusima uživati i idućeg dana.
Zasitne salate dobit ćete dodaš li voću ili povrću žitarice i mahunarke po vlastitom izboru, a najvažnije jest da dresing dodaješ neposredno prije uživanja u salati. Također, spremaš li salatu za idući dan, lisnato povrće poput zelene salate ili špinata sačuvaj za sam kraj kako do idućeg dana ne bi postalo meko i gnjecavo.
Juhe i variva
Kremasta juha, ali i varivo odličan su način da kod pripreme uštediš vrijeme tako da odmah pripremiš duplu dozu. Pripazi tek da ne sadrže namirnice koje nisu namijenjene podgrijavanju kao što su gljive, krumpir ili kuhani špinat.
Kombinaciju namirnica odaberi prema ukusu, no svakako je prilagodi sezoni. Slanutak će biti odličan dodatak baš svakom varivu. Poigraj se okusima, pa u svojim jušnim spojevima uživajte čak dva dana.
Gulaši
Gulaš se kuha dugo i sporo, pa bi bila prava šteta da ga ne sačuvaš i za dan nakon pripreme te tako uštediš vrijeme i nova te produžiš svoj užitak. Koristi meso po želji, dodaj mu korjenasto povrće, malo čilija, pa pustite da se krčka dok meso u potpunosti ne omekša, a savršen miris gustog gulaša preuzme vašu kuhinju.
Također, obilna doza sitno sjeckanog luka na savršen će način ugustiti svaki gulaš, pa idućeg dana svakako dodaj i malo vode kako biste u divnom jelu na žlicu uživali čak dva dana.
Poslužiti ga možeš uz kruh ili njoke, a idućeg dana od ostatka kruha možete pripremiti knedle.
Umaci
Umaci, donosno saftovi ili ragui koje poslužuješ uz rižu, krumpir ili tjesteninu bit će odlični i dan nakon pripreme. Bolonjez za idući dan svakako spremaj u hladnjak odvojeno od priloga, a ako je moguće, idućeg dana pripremi svježi prilog ili od postojećeg napravite sasvim novi. Tako od pire krumpira idućeg dana mogu nastati njoki, a od ostataka riže napravi arancine.