Osim zbog divnih boja kojima boji svijet oko nas, jesen obožavamo i zbog sjajnih jela koja donosi na naš stol. Guste juhe od sezonskog povrća te brzi i ukusni kolači od jabuka, ovo godišnje doba ima ih baš sve.
Povrće koje grije na najfiniji način
Kraljica jeseni svakako je bundeva. U ovo godišnje doba zbilja ju je teško zaobići, pa tako od nje pripremamo najukusnije juhe i složence, a volimo je i u zimnicama i kolačima.
Ljubičasta cikla ove nam je godine najljepše otkriće. Isprobali smo je pečenu i oduševili se, a zatim je ubacili u kremasti rižoto i odlučili kako povratka više nema. Cikla je ove jeseni definitivno jedan od najučestalijih plodova na našem stolu.
Postoji li nešto što može zamijeniti mamino varivo od kelja za vrijeme hladnih dana? Mi mu volimo dodati i koju šaku skuhanog slanutka, a zatim sve dodatno začiniti i kakvim egzotičnim začinom poput curryja ili dimljene crvene paprike.
Iako u jelima od krumpira volimo uživati kroz cijelu godinu, u jesenski nam se meni posebno dobro uklapa. Volimo ga u složencima, njokima, hrskavo pečenog u pećnici ili kao domaći pomfrit. Ako pitate nas, ne postoji kombinacija u kojoj se krumpir nije snašao!
Kremasti rižoto, gusta juha ili tek jaja s bukovačama za dobro jutro jela su zbog kojih posebice volimo gljive. Aromatične, kremozne, meke i slasne savršeno se uklapaju u zbilja ogroman broj jela, od juha i variva, preko tjestenine i rižota, pa sve do sendviča i burgera.
Svestrano voće toplih boja
Jabuka, najslađa voćka jeseni, složit ćete se, svakako zaslužuje prvo mjesto na listi jesenskih favorita. Osvaja svakim novim zalogajem, a posebno je volimo u najjednostavnijem kolaču koji možete zamisliti, a koji je ove jeseni u potpunosti zaludio Instagram - Darkovom kolaču od samo suhih sastojaka i jabuka.
Divan par jabukama bit će i sočne kruške. Kombinirajte ih u crumble kolaču, pitama ili od njih pripremite chutney za bogata mesna jela.
Osim kao glavni sastojak omiljenog napitka, grožđe možete iskoristiti i za neke sasvim nove i drugačije slastice, a zatim, naravno, sve zajedno zaliti čašom dobrog vina.
Iako nešto egzotičniji, nar je sjajan dodatak slatkim i slanim jelima. Ono što nas najviše oduševljava kod ovih sočnih crvenih sjemenki jest činjenica da mogu biti divan ukras na baš svakom desertu, dok u isto vrijeme salate čine življima, ljepšima i svježijima.
Dobar vam tek i divna vam jesen!