Mala enciklopedija začina: 21. Kadulja

Thinkstock
Ugodne slatkaste arome, kadulja se odlično sljubljuje s masnim mesima, rižotima i sirnim jelima.
Vidi originalni članak

Kadulja je jedno od obilježja Mediterana, biljka s izuzetno ljekovitim svojstvima koja se koristi tisućama godina na ovim prostorima. Zovemo ju još i salvija, od latinske riječi salvus, što znači biti zdrav.

Kadulja potječe iz zemalja koje okružuje mediteransko more, a njenu ljekovitost su poznavali još stari Grci i Rimljani. Nutritivno riječ je o biljci koja u malim količinama sadrži široki spektar vitamina i minerala, a osobito je bogata vitaminom K. No, najveća vrijednost kadulje leži u sadržaju antioksidansa. Baš poput svojih rođaka: ružmarina i origana, kadulja sadrži raznolika hlapiva ulja, flavonoide poput apigenina i fenolne kiseline uključujući ružmarinsku kiselinu poznatu po svojoj blagotvornosti. Zahvaljujući takvom sastavu, kadulja djeluje protuupalno te neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala. Dodatno, kadulja znanstveno dokazano poboljšava sposobnost pamćenja. Štoviše, postoje naznake da bi kadulja bila korisna u ublažavanju gubitka pamćenja kakvu prati Alzheimerova bolest, ali za to su potrebna još dodatna istraživanja.

 

kućni odgoj Balkonska šuma: Uzgoj začinskog bilja u stanu

 

Donji dijelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Listovi su uski i eliptični, sitno naborani s dugačkom peteljkom, na stabljici nasuprot poredani. Cvate velikim tamnoljubičastim cvjetovima skupljenim u cvatove poput klasova. Raste divlje, po kamenitim i neplodnim mjestima, ali se uzgaja i u vrtovima.

Kadulja je najbolja ako se upotrebljava svježa. Ako je kupite svježu umotajte je u papirnati ručnik i čuvajte u hladnjaku ne više od tjedan dana. Suha će kadulja, spremljena u dobro zatvorenu posudu svoja svojstva zadržati i do godine dana.

 

Kadulju prati ugodna slatkasta aroma pa se odlično sljubljuje s masnim mesima poput svinjetine, kobasica, guske, janjetine budući da potiče probavu. Kadulja odlično pristaje i uz rižota i sirna jela, a vrijedi ju dodati i u umake od rajčice.

U Velikoj Britaniji kadulja se spominje uz svinjetinu, gusku i patku, a pokazala se dobra kao nadjev za spomenuto meso. U SAD-u kadulja se uz luk često koristi za punjenje purica na američki dan zahvalnosti. Kadulja je odličan začin za svinjske kobasice, a Nijemci je poslužuju uz jegulju. Talijani je koriste u njihovom klasičnom jelu saltimbocca alla romana, prže je u ulju, stavljaju na Focaccie i u palentu. Od nje spravljaju suptilne i jednostavne umake za tjesteninu tako da par listića polako zagriju na maslacu. Kadulja nije blaga začinska biljka pa je upotrebljavajte s oprezom kako ne bi preuzela jelo.

 

Mirisi, zlato... Začinsko bilje koje morate imati u kuhinji

 

Dobra je s jabukama, grahoricama, sirom, lukom, rajčicama. Dobro se kombinira s lovorom, kimom, celerom, suhim đumbirom, ljupčacem, mažuranom, paprikom, peršinom, čubrom, majčinom dušicom.

Kratki savjet:
Svježa kadulja ima blažu aromu od sušene pa vrijedi formula da je 1 žlica svježe nasjeckane kadulje ekvivalent 1 čajnoj žličici sušene.

Isprobajte kadulju u ovim receptima:

Njoki s kaduljom

Juha od bundeve s listićima kadulje u pivskom tijestu

Saltimbocca

Sotirana piletina u umaku od šunke i kadulje

Čips od kadulje

Svinjski kare s kaduljom i gorušicom

Svinjetina s pestom od kadulje

Janjeći kotleti u soku od kadulje

Pohana cvjetača s kaduljom

Saznajte sve i o ovim začiima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Kumin

Češnjak

Posjeti Gastro.hr