Mala enciklopedija začina: 27. Majčina dušica

Thinkstock
Majčina dušica mali je zimzeleni grm s malim aromatičnim listićima, autohton na području  Mediterana. Raste divlje na vrućim neplodnim obroncima te kao takav ima neusporedivo bolju aromu od onih koji rastu u manje toplijim predjelima ili onih uzgojenih.
Vidi originalni članak

Majčina dušica potječe iz južne Europe, a koristili su je još i drevni Egipćani. Stari Rimljani majčinu dušicu stavljali su u zalihe žitarica kako se ne bi pokvarile, a u srednjem vijeku bila je sastavni dijo terijaka, kaše koja se koristila kao univerzalni lijek.

Majčina dušica je 20 do 30 cm visoka, grmolika biljka.  Cvjetovi ove biljke jakog su i ugodnog mirisa, no okus je pomalo gorak. Najviše raste na kamenjaru, ravnicama, suhim travnjacima te u blizini mravinjaka. Riječ je o biljci koja cvjeta na osunčanim i toplim mjestima. Smatra se kako je majčina dušica porijeklom s Mediterana, a danas ju je moguće vidjeti gotovo u svim toplijim krajevima svijeta.

 

Malo promjena Janjetina s pestom od začinskog bilja

 

Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listovima i cvjetovima. Majčina dušica obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima.  Pozitivno djeluje na razna oboljenja. Primjerice, pomaže kod neuroza, depresije i alkoholizma. Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod liječenja alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja, dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi želju za daljnjim ispijanjem alkohola. Koristi se i kod seksualnih smetnji jer stimulira spolne funkcije. Regulira i potiče menstruaciju, a rabi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume. 

Ugodan miris i intenzivan okus majčine dušice vašim će jelima dodati malo pravog mediteranskog šarma i pobrinuti se da na tanjuru nikad ne bude dosadno.

Majčina dušica važna je začinska biljka u zapadnoj i srednje-istočnoj kuhinji. Za razliku od mnogih začinskih biljaka majčina dušica dobro podnosi duga spora kuhanja, te, ako je niste previše stavili, naglašava arome drugih začina. U gulašima i raznim mesnim složencima dobro se kombinira s lukom, pivom i crnim vinom. U Francuskoj je postao nezamjenjiv sastojak u pirjanim jelima, u Španjolskoj također, dok se u Meksiku i latinskoj Americi često upotrebljava u kombinaciji s čili papričicama. Ima široku primjenu kod začinjanja pašteta, gustih povrtnih juha, umaka na bazi rajčica i crnog vina, marinada za svinjetinu i divljač. U Engleskoj često se upotrebljava kod punjenja za meso i raznoraznih pita.

 

Sjajna ideja! Genijalna domaća tjestenina sa začinskim biljem

 

Mnoge vrste majčine dušice mogu se kupiti direktno u rasadnicima, no provjerite miriše li kada je protrljate rukama. Svježu majčinu dušicu možete čuvati i do tjedan dana u hladnjaku, dok će sušena zadržati svoj okus više od šest mjeseci.

Isprobajte majčinu dušicu u ovim receptima:

Gusta juha od pečenog povrća s aromatičnim knedlama

Rustikalna povrtna juha

Teleći gulaš

Hrpice od krumpira i parmezana

Goveđi gulaš s povrćem i gljivama

Zapečeni krumpir s pancetom i gljivama

Popečci od krumpira sa začinskim biljem

Složenac od mljevene puretine, tikvica i sira

Pogačice od lisnatog tijesta

Isprepleteni tart s fetom, rajčicama i začinskim biljem

Saznajte sve i o ovim začiima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Kumin

Češnjak

 

 

Posjeti Gastro.hr