Majčina dušica potječe iz južne Europe, a koristili su je još i drevni Egipćani. Stari Rimljani majčinu dušicu stavljali su u zalihe žitarica kako se ne bi pokvarile, a u srednjem vijeku bila je sastavni dijo terijaka, kaše koja se koristila kao univerzalni lijek.
Majčina dušica je 20 do 30 cm visoka, grmolika biljka. Cvjetovi ove biljke jakog su i ugodnog mirisa, no okus je pomalo gorak. Najviše raste na kamenjaru, ravnicama, suhim travnjacima te u blizini mravinjaka. Riječ je o biljci koja cvjeta na osunčanim i toplim mjestima. Smatra se kako je majčina dušica porijeklom s Mediterana, a danas ju je moguće vidjeti gotovo u svim toplijim krajevima svijeta.
Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listovima i cvjetovima. Majčina dušica obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima. Pozitivno djeluje na razna oboljenja. Primjerice, pomaže kod neuroza, depresije i alkoholizma. Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod liječenja alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja, dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi želju za daljnjim ispijanjem alkohola. Koristi se i kod seksualnih smetnji jer stimulira spolne funkcije. Regulira i potiče menstruaciju, a rabi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.
Ugodan miris i intenzivan okus majčine dušice vašim će jelima dodati malo pravog mediteranskog šarma i pobrinuti se da na tanjuru nikad ne bude dosadno.
Majčina dušica važna je začinska biljka u zapadnoj i srednje-istočnoj kuhinji. Za razliku od mnogih začinskih biljaka majčina dušica dobro podnosi duga spora kuhanja, te, ako je niste previše stavili, naglašava arome drugih začina. U gulašima i raznim mesnim složencima dobro se kombinira s lukom, pivom i crnim vinom. U Francuskoj je postao nezamjenjiv sastojak u pirjanim jelima, u Španjolskoj također, dok se u Meksiku i latinskoj Americi često upotrebljava u kombinaciji s čili papričicama. Ima široku primjenu kod začinjanja pašteta, gustih povrtnih juha, umaka na bazi rajčica i crnog vina, marinada za svinjetinu i divljač. U Engleskoj često se upotrebljava kod punjenja za meso i raznoraznih pita.
Mnoge vrste majčine dušice mogu se kupiti direktno u rasadnicima, no provjerite miriše li kada je protrljate rukama. Svježu majčinu dušicu možete čuvati i do tjedan dana u hladnjaku, dok će sušena zadržati svoj okus više od šest mjeseci.
Isprobajte majčinu dušicu u ovim receptima:
Gusta juha od pečenog povrća s aromatičnim knedlama
Hrpice od krumpira i parmezana
Goveđi gulaš s povrćem i gljivama
Zapečeni krumpir s pancetom i gljivama
Popečci od krumpira sa začinskim biljem
Složenac od mljevene puretine, tikvica i sira
Isprepleteni tart s fetom, rajčicama i začinskim biljem
Saznajte sve i o ovim začiima: