Mala enciklopedija kulinarskih osnova - od temeljca do slastica

Getty Images
Donosimo vam popis od deset osnovnih recepata i savjeta za još ukusnija, pravilno pripremljena jela. Od pripreme temeljaca kao osnovne baze za svako jelo, preko tjestenina i obrade povrća, pa sve do raskošnih pečenja i umaka.
Vidi originalni članak

Upustiti se u avanturu zvanu kuhanje ponekad predstavlja ogromne količine truda i volje, no rezultati, uz takav pristup, nikada ne izostaju. Upravo zato, sastavili smo vodič kroz 10 osnovnih jela i načina pripreme koji će pomoći čak i onima koji su mislili da ne znaju kuhati.

 

Jeste li znali? Novih pet kulinarskih savjeta za bolje snalaženje u kuhinji

 

1. Temeljac

Osnova svake juha, umaka, rižota i dobre tjestenine bit će bogati temeljac. Jednom kada usavršite jednostavnu pripremu i jelima umjesto vode dodate šalicu ili dvije temeljca, vaša će jela poprimiti daleko bolje okuse i mirise. Odlične savjete o pripremi temeljca od kostiju možete pronaći i na blogu Kuživancija.

 

pripremi kod kuće Temeljac - obavezni temelj vrhunskih jela

 

2. Povrće

Pečenje i kuhanje povrća ne čini se uvijek kao najjednostavniji zadatak. Kuhano povrće ili ono pripremljeno na pari najbolje će se snaći uz teža jela dok pečenje iz povrća izvlači više aroma te postaje idealno samostalno jelo ili jedna od glavnih komponenti jednostavnih tanjura.

 

stvarno ima smisla Par bitnih stvari o - kuhanju na pari!

Mali trikovi Kako pravilno skuhati mahune

Iskoristite sezonu Pravo je vrijeme da sezonsko pečeno povrće pretvorite u najfiniji prilog

 

3. Meso

Priprema mesa jedan je od delikatnijih zadataka u kuhinji. Postoje brojna pravila, ovisno o komadu mesa i životinji kojoj je pripadao, pa vam u nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta za različite vrste pripreme.

 

Mala škola Sve što ste htjeli znati o mesu

Špajza Kako izrezati pile na 8 komada u manje od minute?

za mesoljupce Recepti u kojima pečeno meso uvijek ispade savršeno

Slastan trik Sočno i bez greške: Pileća prsa iz pećnice

 

4. Riba

Vjerujemo kako se u pripremu ribe upuštate nešto rjeđe nego je to slučaj kod mesa. Zbog premale dostupnosti domaće ribe, ali i nešto viših cijena, riba se na našem jelovniku ipak nalazi rjeđe od mesa. Kako bi ti rijetki trenuci bili što ukusniji, u nastavku donosimo trikove za pravilno čišćenje i pripremu baš svake ribe.

 

Jeste li znali? Mala škola čišćenja ribe

petkom... Sada ćete još kvalitetnije znati očistiti lignje

 


5. Umaci

Umaci su svakako jedna od omiljenih komponenti dobrog ručka. Uz tjesteninu ili odrezak, uz pečenje ili omiljeni prilog, jedno je sigurno, ne pripremite li dobar umak, ni ostatak jela neće imati previše smisla. Za vas smo odabrali nekoliko baznih umaka, a sve o istima donosimo u nastavku.

 

tips & tricks Brzi bešamel umak bolji od onog iz MasterChefa

Baršunasta divota Najbolji umaci svijeta: 8. Veloute umak

Novi trikovi Napravite fenomenalan Bolognese umak prema uputama slavnog Gordona Ramsaya!

Mala enciklopedija Najbolji umaci svijeta: 5. Hollandaise umak

 

 

6. Začini

Često čujemo rečenicu kako su začini duša jela. Bez začina naši bi tanjuri bili bi bezlični i bezukusni pa je kod kuće uvijek dobro imati bazične začine poput soli, papra, peršina, bosiljka, origana, ružmarina,lovorovog lista, kurkume i curryja. 

Svakako pokušajte doći do domaćih, netretiranih začina kako biste ih bezbrižno mogli ubacivati u svoja jela, a više o nekima od najvažnijih pročitajte u našim tekstovima.

 

Omiljen dodatak jelima Mala enciklopedija začina: 1. Peršin

šafran za siromašne Mala enciklopedija začina: 26. Kurkuma

ljekovit! Mala enciklopedija začina: 17. Timijan

Prijatelj želuca Mala enciklopedija začina: 19. Kumin

simbol slave Mala enciklopedija začina: Lovor

Začin života Cimet - glavni začin u sezoni kaputa i rukavica

Za bolje pamćenje Mala enciklopedija začina: 3. Ružmarin

Začinski miks Magična mješavina: Što je zapravo curry?

 

7. Prilozi, tjestenine, rižota

Klasični prilozi poput žitarica i mahunarki uvijek su dobra ideja, no želite li dodatno začiniti vaše tanjure, svakako se okušajte i u pripremi posebno ukusnog pire krumpira, pečenog povrća, rižota ili tjestenine.

 

Isprobajte ovo! Pet ne tako običnih priloga iz pećnice - hrskavi, kremasti i tako dobri!

Nove činjenice Sve što ste htjeli znati o riži

Jeste li znali... Trik pomoću kojeg će tjestenina biti još slasnija

ODLIČAN PRILOG Klasik s malim zaokretom: Pire krumpir s češnjakom

 

8. Tijesto

Dizano, prhko vučeno, ono za pizzu, slatke rolade, krafne, bureke i kroasane. Naučite kako se priprema baš svaka vrsta tijesta na najjednostavniji način, pa kod kuće uživajte u pekarskim proizvodima boljima čak i od onih iz pekarnica. Klipići i kiflice, domaća pizza, babka ili savijača nakon ovih uputa više nikada neće biti iste.

 

Priče iz crvenog miksera Dizano, prhko i vučeno - tri vrste tijesta i kako ih pripremiti kod kuće

najbolje ikad! Najbolje tijesto za pizzu s kojim ne možeš pogriješiti

Dan kroasana Kroasani - sve što trebate znati o pripremi francuskog klasika

 

9. Salate

Pravilan omjer soli, octa, žitarica, korjenastog i lisnatog povrća odredit ćete po svom ukusu, no neka od pravila za pripremu dobre salate, posebice one za van, govore nam kada se u zdjelu ubacuje koja vrsta povrća, koje se voće dobro slaže uz određene kombinacije, ali i koje orašaste plodove možete dodati svojoj salati za još hrskavije note omiljenih sezonskih šarenih zdjela.

 

Sve što ste htjeli znati Uz sočno voće i ljuto ulje salate nisu dosadne

Idealno! Pravi omjer ulja i octa za savršenu salatu

 

10. Slastice

Kada je u pitanju priprema slastica, trebat će vam ipak nešto više truda i pažnje, ovisno o vrsti kolača ili torte koju pripremate. Ipak, trikova koji će vam olakšati posao nikad dovoljno i upravo zato, donosimo vam jednostavne načine pripreme savršenih slastica.

 

nema greške Jednostavno genijalno: Tajna savršenog biskvita

Nema greške! Ovo niste znali: Trikovi za savršene keksiće

Mali trikovi Omekšajte maslac za kolače u samo nekoliko sekundi

Savjeti stručnjaka Trikovi i alati za slastičare amatere

Posjeti Gastro.hr