Špajza 14. siječnja 2018.

Mala enciklopedija začina: 17. Timijan

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dovaljno je dodirnuti timijan i uživanje u njegovom mirisu može početi.

Timijan je skromna i jedva zamjetna, a opet biljka intenzivna mirisa koji nas uvijekpodsjeti na njezinu prisutnost. 

Timijan je trajna biljka, drvenastog donjeg dijela iz kojeg izlaze uspravne dvadesetak cenitmetara visoke vriježe crvenkaste boje. Listovi su jajoliki, sitni, na vrhu zašiljeni, kratkih petiljki. Grimizni ili modri cvjetovi tvore na vršcima stabiljke okrugle cvatove, jakog i ugodnog mirisa. Postoje dvije vrste timijana: poljski i vrtni. Poljski timijan raste po suhim travnjacima, uz jarke i putove, iznad spilja i uz more. Vrtni timijan (majčina dušica) uzgaja se u vrtovima. 

 

RUSTIKALNA TORTA S JAGODAMA, SVJEŽIM SIROM I TIMIJANOM Možda vas zanima... Rustikalna torta s jagodama, svježim sirom i timijanom Recepti

 

Ljekovitost timijana

Mnogi ljudi vole začiniti hranu s timijanom. Ali jeste li znali da je stotinama godina bio također korišten kao ljekovita biljka? U drevnoj Grčkoj, ljekari poput Hipokrata koristili su timijan. Pa čak i danas, timijan je važna ljekovita biljka koja se koristi za simptomatsko liječenje kašlja i bronhitisa.

Timijan je jedan od jeftinijih i svakome dostupnih lijekova. Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i - mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tijekom PMS-a. Timijan je blagotvoran po želudac zbog toga se često koristi u pripremi jela. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja. Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički.

 

Majčina dušica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Timijan u kulinarstvu

Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa. Voli južnije krajeve i treba joj mnogo sunca da bi procvjetala. Smatra se da je ova biljka podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Timijan u kulinarstvu ima široku primjenu. Vrtni timijan i hibridi imaju jaču i delikatniju aromu od grupe kojoj pripada majčina dušica

 

Salata od naglo pržene patke s timijanom i medom Možda vas zanima... Salata od naglo pržene patke s timijanom i medom Recepti

 

Timijan se idealno kombinira sa bijelim lukom, rajčicom, maslinama i vinom i tako čini podlogu za mediteransku kuhinju
Posebna prednost je što mu ne smeta dugo kuhanje, te se svježi listovi timijana koriste se prilikom kuhanja junetine, janjetine, divljači i gljiva. Dodaje se marinadama, umacima i sosovima, jelima od povrća i ribi, a posebno kao začin jelima spremljenim na roštilju. Sitno isjeckani listovi majčine dušice dodaju se salatama, pizzama, jajima. Koristi se i kod pripremanja morskih plodova.
Jelu daje pikantan ukus, a istovremeno neutralizira masnoću. Ovaj začin ne gubi aromu pri sušenju, pa se koristi i zimi, a obavezan je dodatak i trajnim suhomesnatim proizvodima.

Donosimo vam nekoliko sjajnih recepata s timijanom:

Pita od krumpira s timijanom

Krekeri od parmezana i timijana

Slasni pileći zabatci s limunom i timijanom

Varivo od svinjetine i butter tikve

Umak od češnjaka za ozbiljne komade mesa

Gulaš sa crnim pivom

Domaći burgeri

Saznajte sve i o ovim začiima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.