Špajza 25. ožujka 2019.

Mala enciklopedija kulinarskih osnova - od temeljca do slastica

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam popis od deset osnovnih recepata i savjeta za još ukusnija, pravilno pripremljena jela. Od pripreme temeljaca kao osnovne baze za svako jelo, preko tjestenina i obrade povrća, pa sve do raskošnih pečenja i umaka.

Upustiti se u avanturu zvanu kuhanje ponekad predstavlja ogromne količine truda i volje, no rezultati, uz takav pristup, nikada ne izostaju. Upravo zato, sastavili smo vodič kroz 10 osnovnih jela i načina pripreme koji će pomoći čak i onima koji su mislili da ne znaju kuhati.

 

kuhanje Možda vas zanima... Novih pet kulinarskih savjeta za bolje snalaženje u kuhinji Špajza

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

1. Temeljac

Osnova svake juha, umaka, rižota i dobre tjestenine bit će bogati temeljac. Jednom kada usavršite jednostavnu pripremu i jelima umjesto vode dodate šalicu ili dvije temeljca, vaša će jela poprimiti daleko bolje okuse i mirise. Odlične savjete o pripremi temeljca od kostiju možete pronaći i na blogu Kuživancija.

 

goveđi temeljac Možda vas zanima... Temeljac - obavezni temelj vrhunskih jela Špajza

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

2. Povrće

Pečenje i kuhanje povrća ne čini se uvijek kao najjednostavniji zadatak. Kuhano povrće ili ono pripremljeno na pari najbolje će se snaći uz teža jela dok pečenje iz povrća izvlači više aroma te postaje idealno samostalno jelo ili jedna od glavnih komponenti jednostavnih tanjura.

 

Kuhanje na pari Možda vas zanima... Par bitnih stvari o - kuhanju na pari! Špajza mahune Možda vas zanima... Kako pravilno skuhati mahune Špajza Možda vas zanima... Pravo je vrijeme da sezonsko pečeno povrće pretvorite u najfiniji prilog Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

3. Meso

Priprema mesa jedan je od delikatnijih zadataka u kuhinji. Postoje brojna pravila, ovisno o komadu mesa i životinji kojoj je pripadao, pa vam u nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta za različite vrste pripreme.

 

Svinja Možda vas zanima... Sve što ste htjeli znati o mesu None tranciranje Možda vas zanima... Kako izrezati pile na 8 komada u manje od minute? Špajza pečena govedina Možda vas zanima... Kako da ti pečeno meso baš svaki put ispadne savršeno Recepti Možda vas zanima... Sočno i bez greške: Pileća prsa iz pećnice Recepti

 

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

4. Riba

Vjerujemo kako se u pripremu ribe upuštate nešto rjeđe nego je to slučaj kod mesa. Zbog premale dostupnosti domaće ribe, ali i nešto viših cijena, riba se na našem jelovniku ipak nalazi rjeđe od mesa. Kako bi ti rijetki trenuci bili što ukusniji, u nastavku donosimo trikove za pravilno čišćenje i pripremu baš svake ribe.

 

kako-se-cisti-riba Možda vas zanima... Mala škola čišćenja ribe Špajza Lignja Možda vas zanima... Sada ćete još kvalitetnije znati očistiti lignje Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


5. Umaci

Umaci su svakako jedna od omiljenih komponenti dobrog ručka. Uz tjesteninu ili odrezak, uz pečenje ili omiljeni prilog, jedno je sigurno, ne pripremite li dobar umak, ni ostatak jela neće imati previše smisla. Za vas smo odabrali nekoliko baznih umaka, a sve o istima donosimo u nastavku.

 

bešamel umak Možda vas zanima... Brzi bešamel umak bolji od onog iz MasterChefa Špajza Možda vas zanima... Najbolji umaci svijeta: 8. Veloute umak Špajza Bolognese Možda vas zanima... Napravite fenomenalan Bolognese umak prema uputama slavnog Gordona Ramsaya! Recepti Možda vas zanima... Najbolji umaci svijeta: 5. Hollandaise umak Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

6. Začini

Često čujemo rečenicu kako su začini duša jela. Bez začina naši bi tanjuri bili bi bezlični i bezukusni pa je kod kuće uvijek dobro imati bazične začine poput soli, papra, peršina, bosiljka, origana, ružmarina,lovorovog lista, kurkume i curryja. 

Svakako pokušajte doći do domaćih, netretiranih začina kako biste ih bezbrižno mogli ubacivati u svoja jela, a više o nekima od najvažnijih pročitajte u našim tekstovima.

 

Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 1. Peršin Špajza Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 26. Kurkuma Špajza Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 17. Timijan Špajza Kumin Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 19. Kumin Špajza Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: Lovor Špajza Možda vas zanima... Cimet - glavni začin u sezoni kaputa i rukavica Špajza Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 3. Ružmarin Špajza Možda vas zanima... Magična mješavina: Što je zapravo curry? Špajza

 

Začini | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

7. Prilozi, tjestenine, rižota

Klasični prilozi poput žitarica i mahunarki uvijek su dobra ideja, no želite li dodatno začiniti vaše tanjure, svakako se okušajte i u pripremi posebno ukusnog pire krumpira, pečenog povrća, rižota ili tjestenine.

 

Možda vas zanima... Pet ne tako običnih priloga iz pećnice - hrskavi, kremasti i tako dobri! Špajza Riza Možda vas zanima... Sve što ste htjeli znati o riži Špajza Možda vas zanima... Trik pomoću kojeg će tjestenina biti još slasnija Špajza pire krumpir Možda vas zanima... Klasik s malim zaokretom: Pire krumpir s češnjakom Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

8. Tijesto

Dizano, prhko vučeno, ono za pizzu, slatke rolade, krafne, bureke i kroasane. Naučite kako se priprema baš svaka vrsta tijesta na najjednostavniji način, pa kod kuće uživajte u pekarskim proizvodima boljima čak i od onih iz pekarnica. Klipići i kiflice, domaća pizza, babka ili savijača nakon ovih uputa više nikada neće biti iste.

 

Možda vas zanima... Dizano, prhko i vučeno - tri vrste tijesta i kako ih pripremiti kod kuće Kolumne pizza Možda vas zanima... Najbolje tijesto za pizzu s kojim ne možeš pogriješiti Recepti Možda vas zanima... Kroasani - sve što trebate znati o pripremi francuskog klasika Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

9. Salate

Pravilan omjer soli, octa, žitarica, korjenastog i lisnatog povrća odredit ćete po svom ukusu, no neka od pravila za pripremu dobre salate, posebice one za van, govore nam kada se u zdjelu ubacuje koja vrsta povrća, koje se voće dobro slaže uz određene kombinacije, ali i koje orašaste plodove možete dodati svojoj salati za još hrskavije note omiljenih sezonskih šarenih zdjela.

 

Možda vas zanima... Uz sočno voće i ljuto ulje salate nisu dosadne Špajza salata Možda vas zanima... Pravi omjer ulja i octa za savršenu salatu Špajza

 

Kelj salata | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

10. Slastice

Kada je u pitanju priprema slastica, trebat će vam ipak nešto više truda i pažnje, ovisno o vrsti kolača ili torte koju pripremate. Ipak, trikova koji će vam olakšati posao nikad dovoljno i upravo zato, donosimo vam jednostavne načine pripreme savršenih slastica.

 

biskvit Možda vas zanima... Jednostavno genijalno: Tajna savršenog biskvita Špajza Možda vas zanima... Ovo niste znali: Trikovi za savršene keksiće Špajza maslac Možda vas zanima... Omekšajte maslac za kolače u samo nekoliko sekundi Špajza gadgeti cokolada glavna.jpg Možda vas zanima... Trikovi i alati za slastičare amatere Špajza

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.