Vlasac je, kako kaže legenda, u drevnom Rimu moglo se odgoditi čak i izvršenje smrtne kazne, točnije, ukoliko bi posljednji obrok bio spremljen bez vlasca, stjecalo bi se pravo na odgodu pogubljenja.
Već u 9. stoljeću kao ljekovitu i začinsku biljku preporučio ga je Karlo Veliki. Uz vlasac su se vezivala i razna narodna vjerovanja: ako je u vrtu posebno lijepo rastao vlasac smatralo se da je to znak za zlu domaćicu, ako bi vlasac izumro u vrtu, vjerovalo se da će netko u kući umrijeti, vlascu se pripisivao i dobar učinak protiv magije, a nije ga se smjelo presađivati kod padajućeg mjeseca.
Biljka srodna luku, češnjaku i poriluku, vlasac je još u antičko doba korišten kao lijek. Smatra se da potječe iz Kine, odakle se proširio diljem svijeta, od Skandinavije, Velike Britanije i Njemačke, pa sve do jugoistočne Azije.
Vlasac je bogat vitaminom A I C, djeluje antibakteriološki, poboljšava apetit i probavu, snižava krvni tlak i kolesterin u krvi. Također sprečava taloženje vode u tkivu. U pučkoj se medicini rabi kod: bolesti krvi i krvnih žila, pročišćava krv i cijeli organizam, protiv visokog tlaka, slabe cirkulacije, raznih krvarenja, kolesterola, kod bolesti probavnog sustava – slabog apetita, sprečava nadimanje, uništava parazite i nametnike, protuotrov je kod trovanja hranom, koristan je kod tegoba s pražnjenjem crijeva...
Ovaj ukusan začin mirisom i okusom blago podsjeća na luk, jelima daje lagan, svjež okus te je sastavni dio sezonskih umaka i začinskog octa.
Od vlasca se koriste sitno sjeckani listovi u svježem ili suhom obliku. Listovi se mogu koristiti i kao dekoracija. Njima možete učvrstiti i zamotati rolade od tikvica, manjeg mesa, zavežljaje palačinki sa slanim nadjevima ili jednostavno omotati i ukrasiti slane muffine. Upotrebljava se kao dodatak krem i hladnim juhama, salatama, omletima i fritajama.
Klasičan umak od svježeg sira i vrhnja začinjen sjeckanim listovima vlasca dobiva posebnu aromu, a listovi se dobro slažu s umacima na bazi jaja, vrhnja, sira ili jogurta. Odlično se slaže s hrenom, peršinom, krasuljicom i estragonom. Možete ga koristiti i kao dodatak svim jelima s ribom i pečenim mesom. Izvrstan je začin za razne vrste sireva, a često se koristi posut preko maslacem premazanog raženog kruha.
Isprobajte vlasac u ovim receptima:
Kuglice od ovčjeg sira i vlasca
Japanski valjušci s tofuom i vlascem
Umak od špinata i ricotte s vlascem
Punjena jaja sa slaninom i vlascem
Pikantni krumpir s puretinom u umaku od vlasca
Piletina s orasima, porilukom i dodatkom iznenađenja
Saznajte sve i o ovim začiima: