Špajza 16. veljače 2018.

Mala enciklopedija začina: 23. Vlasac

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Biljka srodna luku, češnjaku i poriluku, vlasac je još u antičko doba korišten kao lijek. Smatra se da potječe iz Kine, odakle se proširio diljem svijeta, od Skandinavije, Velike Britanije i Njemačke, pa sve do jugoistočne Azije.

Vlasac je, kako kaže legenda, u drevnom Rimu moglo se odgoditi čak i izvršenje smrtne kazne, točnije, ukoliko bi posljednji obrok bio spremljen bez vlasca, stjecalo bi se pravo na odgodu pogubljenja.

Već u 9. stoljeću kao ljekovitu i začinsku biljku preporučio ga je Karlo Veliki. Uz vlasac su se vezivala i razna narodna vjerovanja: ako je u vrtu posebno lijepo rastao vlasac smatralo se da je to znak za zlu domaćicu, ako bi vlasac izumro u vrtu, vjerovalo se da će netko u kući umrijeti, vlascu se pripisivao i dobar učinak protiv magije, a nije ga se smjelo presađivati kod padajućeg mjeseca.

 

Možda vas zanima... Domaće delicije: Marinirani sir u začinima Recepti

 

Biljka srodna luku, češnjaku i poriluku, vlasac je još u antičko doba korišten kao lijek. Smatra se da potječe iz Kine, odakle se proširio diljem svijeta, od Skandinavije, Velike Britanije i Njemačke, pa sve do jugoistočne Azije.

Vlasac je bogat vitaminom A I C, djeluje antibakteriološki, poboljšava apetit i probavu, snižava krvni tlak i kolesterin u krvi. Također sprečava taloženje vode u tkivu. U pučkoj se medicini rabi kod: bolesti krvi i krvnih žila, pročišćava krv i cijeli organizam, protiv visokog tlaka, slabe cirkulacije, raznih krvarenja, kolesterola, kod bolesti probavnog sustava – slabog apetita, sprečava nadimanje, uništava parazite i nametnike, protuotrov je kod trovanja hranom, koristan je kod tegoba s pražnjenjem crijeva...

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ovaj ukusan začin mirisom i okusom blago podsjeća na luk, jelima daje lagan, svjež okus te je sastavni dio sezonskih umaka i začinskog octa.

Od vlasca se koriste sitno sjeckani listovi u svježem ili suhom obliku. Listovi se mogu koristiti i kao dekoracija. Njima možete učvrstiti i zamotati rolade od tikvica, manjeg mesa, zavežljaje palačinki sa slanim nadjevima ili jednostavno omotati i ukrasiti slane muffine. Upotrebljava se kao dodatak krem i hladnim juhama, salatama, omletima i fritajama.

 

Možda vas zanima... Genijalna domaća tjestenina sa začinskim biljem Špajza

 

Klasičan umak od svježeg sira i vrhnja začinjen sjeckanim listovima vlasca dobiva posebnu aromu, a listovi se dobro slažu s umacima na bazi jaja, vrhnja, sira ili jogurta. Odlično se slaže s hrenom, peršinom, krasuljicom i estragonom. Možete ga koristiti i kao dodatak svim jelima s ribom i pečenim mesom. Izvrstan je začin za razne vrste sireva, a često se koristi posut preko maslacem premazanog raženog kruha. 

 

Isprobajte vlasac u ovim receptima:

Kuglice od ovčjeg sira i vlasca

Japanski valjušci s tofuom i vlascem

Umak od špinata i ricotte s vlascem

Punjena jaja sa slaninom i vlascem

Pikantni krumpir s puretinom u umaku od vlasca

Popečci od krumpira i šunke

Rižoto od poriluka

Brzi i fini popečci od batata

Namaz od patlidžana i vlasca

Piletina s orasima, porilukom i dodatkom iznenađenja

Saznajte sve i o ovim začiima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Kumin

Češnjak

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.