Špajza 12. ožujka 2018.

Mala enciklopedija začina: 29. Metvica

Menta
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Začin koji možete fino iskoristiti u slasticama i raznim jelima.

Divnog i osvježavajućeg mirisa, metvica je jedan od onih začina za koje rijetki mogu reći da im se ne sviđa. Metvica je stara ljekovita biljka koja datira još iz 17. stoljeća, a još se naziva menta ili nana. Prema grčkom mitu, Menta je bila nimfa koju je bezuspješno progonio pohotni bog podzemlja Had. Zaslijepio ju je svojim blještavim kolima, ali ju je od napastovanja spasila kraljica Perzefona pretvorivši je u metvicu.

Metvica je u narodu poznata još i kao nana, paprena metvica, menta, pepermint. Postoji preko 250 vrsta metvica. Najpoznatije su klasasta i paprena metvica. Smatra se da je metvica porijeklom s Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina. Popularna je u mnogim dijelovima svijeta, a osobito u arapskom, gdje služi kao glavni začin i redovito se pije kao čaj. 

 

pečena paprika Možda vas zanima... Prilog ili salata: pečene paprike s mentom None

 

Svoju ljekovitu sposobnost metvica duguje mentolu koji hladi i djeluje anestetički, što znači da djeluje na sluznicu želuca i smanjuje osjećaj mučnine. Čaj od listova metvice koristi se kao pomoćno sredstvo u tretiranju simptoma loše probave: grčeva, nadutosti, želučane nervoze, žgaravice, nadraženosti crijeva, povraćanja te zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima i nakupljanja katara u gornjem dijelu dišnih puteva, a nerijetko se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Metvica sadrži vitamine A, C i druge aktivne tvari poput ružmarinske kiseline koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije. Ova biljka smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja, neutralizira slobodne radikale i sprečava proizvodnju tvari koje potiču upale.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Svježa metvica ili menta je odličan dodatak brojnim slanim i slatkim jelima. Lišće paprene metvice ima jak i karakterističan osvježavajući miris: za čajeve se koristi uglavnom sušena, a za jelo svježa ili kao esencija odnosno ulje. Sadrži mentol koji osvježava, pa se ulje metvice koriste za bombone, kolače, kreme, čokolade. Svježe listiće dodajemo u aromatizirane vode, limunade, i obavezno u koktel mojito, svježim jagodama u sladolednim kupovima ili u želeima. U Velikoj Britaniji se koristi u svakodnevnoj kuhinji – dodaje se u vodu u kojoj se kuha mladi krumpir, mladi grašak ili mlada mrkva, za mariniranje janjećeg pečenja i za popularni umak od metvice (mint sauce).  Izvrsno se slaže s povrćem poput rajčica, krastavaca, graška, mrkve i mladog krumpira, voćem poput naranče, limuna, ananasa i dinje kao i s janjetinom, jogurtom i čokoladom. Od začina dobro se slaže s peršinom, korijandarom, češnjakom, kardamonom i bosiljkom.

 

Možda vas zanima... Srdele s mentom i bademima - spoj za poželjeti Recepti

 

Želite li pripremiti neko zanimljivo jelo mentu možete koristiti i svježu i sušenu. Čak je možete posušiti i sami. Da bi lijepo izrasla bit će joj potrebno bogato humusno tlo i mnogo vode i zatim je potrebno posušiti je u hladu. U tamnim posudama na hladnom mjestu sušenu mentu možete čuvati i do godine dana i koristiti je kao odličan dodatak jelima.

Isprobajte metvicu u ovim receptima:

Cheesecake sa svježom mentom

Sladoled od mente

Španjolska piletina sa sedam začina

Janjeći kotleti s tri tajna sastojka

Kremasti namaz od cvjetače, kopra i mente

Osvježavajuća zelena juha od graška i mente

Lassi s mentom

Juha od tikvice s lećom i mentom

Čokolada sa želeom i sladoledom od mente

Janjeći hamburgeri sa sirom i metvicom

 

Saznajte sve i o ovim začima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Kumin

Češnjak

Kapari

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.