Špajza 19. veljače 2018.

Mala enciklopedija začina: 24. Sezam

Sezam
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjeme sezam se stoljećima upotrebljava u prehrani ljudi, kako u pripremi slanih, tako i slatkih specijaliteta.

Sezam je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu. Sezamovo ulje se koristi u brojne svrhe već 5.000 godina. Na početku se koristio kao odličan izvor kalcija i magnezija, a danas znanstvenici potvrđuju sve više ljekovitih svojstava koje sezam ima.

Sezam je jednogodišnja biljka koja dosegne visinu od oko 2 metra. Cvjetovi sezama mogu biti raznih boja - žute, plave ili ljubičaste. Sjemenke ove biljke su popularne kao začin jer jelima daje poseban blag okus. Sjemenke sezama mogu biti bijele, crne ili smeđe boje.  Sezam potiče iz tropske Azije i Južne Afrike.  Plod su čahure koje sadrže veliku količinu sjemena. Uzgaja se radi sjemena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Sjeme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuhanje, salate i za proizvodnju margarina. Sjeme je također bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i sjevernoafričkim zemljama.

 

Možda vas zanima... Snaga je u malim sjemenkama: Napravite sezamovo mlijeko Recepti

 

Osim visokog udjela proteina, sezamove sjemenke sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina od kojih su najpoznatije linolna i oleinska. Redovita konzumacija sezamovih sjemenki potiče zdravu i lijepu kožu zbog nezasićenih masnih kiselina i cinka, koji potiče proizvodnju kolagena. Između ostalog, sezamovo ulje ublažava opekline i pomaže kod kožnih poremećaja. 

keksi sezam | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kao začin se koriste prepržene sjemenke sezama – imaju okus koji podsjeća na orah i pržene bademe.  Izvrstan i bogat ukus jela pripremljenih sa sezamovim uljem zaštitni je znak autentične azijske kuhinje. Štaviše, sezamovo ulje je jedno od najčistijih, i najzdravijih ulja za kuhanje na svijetu. Sjemenke se upotrebljavaju u pekarstvu za posipanje peciva. Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija. 

Proizvodi sezamovih sjemenki su tahini pasta i sezamovo ulje. Tamno ulje sezama dobiva se hladnim prešanjem prženih sezamovih sjemenki pa ima osebujan miris i okus. Upotrebljava se za pirjanje, pečenje i prženje, za pripremu umaka, namaza i salatnih preljeva. Od sezama se može napraviti i mlijeko koje može biti odlična zamjena za kravlje mlijeko.

 

Uramaki sushi sa sezamom Možda vas zanima... Uramaki sushi sa sezamom Recepti

 

Tahini se dobiva od mljevenih oljuštenih ili neoljuštenih sjemenki sezama pomiješanih sa sezamovim uljem u gustu pastu. Sjemenke mogu biti s ljuskom ili bez nje o čemu će ovisiti boja paste. Tahini se može umiješati u razne umake, namazati na kruh umjesto maslaca, ali i upotrijebiti u pripremi kolača i keksa.

Na Bliskom se istoku sezamove sjemenke upotrebljavaju za dobivanje vrlo popularne slastice halve. Sezamove sjemenke česte su na kruhu i raznim pecivima. Osim na kruhu i ostalim pekarskim proizvodima, sjemenke se mogu grickati same, dodavati raznim juhama, varivima, salatama, ribljim i mesnim jelima.Odlično se slažu s tjesteninom i rižom, pa se nerijetko dodaju, odnosno posipaju na već gotovo jelo. Žlica sezamovih sjemenki može se dodati žitaricama za doručak ili jogurtu. Kod pripreme pohanih jela mogu se dodati krušnim mrvicama. Sezamove se sjemenke također mogu dodati i raznim marinadama ili posipati po sushiju.

Isprobajte sezam u ovim receptima:

Kineske mesne okruglice od piletine sa sezamom

Tahini pasta

Brzi krekeri sa sezamom i makom

Sočna rebrica sa sezamom i medom

Tart od rajčica, maka i sezama

Pecivo sa sezamom i makom

Brzi krekeri sa sjemenkama

Piletina u sezamu s brokulom i pivom

Kukuruzni krekeri sa sjemenkama

Pureći file u sezamu

 

Saznajte sve i o ovim začiima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Kumin

Češnjak

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.