Špajza 26. ožujka 2018.

Mala enciklopedija začina: 31. Borovica

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Borovice su okrugle plavičastocrne bobice, okus im je pikantan, gorkasto smolast i slatkast. Raste kao divlje žbunje po šumama, na kamenim obroncima.

Borovica je prilično rasprostranjen stari europski začin. Još su stara europska plemena poznavali  i cijenili bobice prije svega zbog njihove ljekovitosti. 

Po njihovom uvjerenju, pomagale su protiv cijeloga niza bolesti, kako kod čovjeka tako i kod životinja. Žvakanje borovice je važilo za najbolje sredstvo protiv svih okuži. U srednjem vijeku su vjerovali da čak sprječava i kugu. Tako je ova biljka ušla u mnoga vjerovanja i vradžbine. Drvo se moglo paliti samo u određene svrhe, a ogrlice od bobica su tjerale zle duhove i štitile od uroka. 

 

zacini Možda vas zanima... Ove začine morate imati u svojoj kuhinji Špajza

 

Beru se od rujna do kasne jeseni, a u kuhinji se koriste sušene – kao cijelo zrno ili se smrvi u mužaru.  Borovica dolazi do izražaja kad je drugom voću već ‘odzvonilo’: ona na jesenjem suncu i dalje upija dragocjene sastojke. Pripada obitelj cipresa, a najviše je ima u južnim krajevima: Grčkoj, Španjolskoj, južnoj Francuskoj te Italiji iz čije Toskane dolaze njezini najkvalitetniji plodovi.  

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Zajedno s hranom, borovice djeluju kao najfiniji začin. Obična borovica ili smreka je začin prisutan u europskoj kuhinji, naročito u kuhinji alpskih zemalja. Njome se začinjavaju jela od kiselog kupusa i meso, naročito divljač. Dobro se kombinira s paprom, mažuranom i lovorom, ali i voćem.  Izvrsno će zaokružiti aromu miješanih marmelada, a zanimljiv su i sofisticiran prilog uz kiselo pečenje, divljač, riblja jela te ostale tamne umake uz jela od mesa. Koriste se i za pečenje alkoholnih napitaka, poput džina. Kao začin mogu se koristiti i svježe i sušene bobice, cijele ili usitnjene. Poboljšat će ukus i jelima na bazi vrhnja, npr. jela s gljivama, te jelima od povrća.

 

Možda vas zanima... Domaće delicije: Marinirani sir u začinima Recepti

 

Bobicama borovice treba i do tri godine da sazru, a na svom vrhuncu znaju biti debele i do 1 cm. Domaći plodovi se mogu naći već od listopada, a njihovo sakupljanje prilično je mukotrpan posao, s obzirom na to da se do njih dolazi kroz šipražje i druge neprohodne prepreke. Zbog njihove nepristupačnosti, jer se od berača brane oštrim, igličastim lišćem, nisu baš jeftine. Borovice se mogu jednostavno skuhati s jelom, a možete ih prethodno i blago zgnječiti kako bi njihova kožica lakše pustila svoje ukusne sadržaje.

Saznajte sve i o ovim začima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Kumin

Češnjak

Kapari

Kopar

Celer

Timijan

Kadulja

Chilli

Vlasac

Sezam

Hren

Kurkuma

Majčina dušica

Kapari

Metvica

Vanilija

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.